Rima Iraki ledet programmet «Festen etter fasten – Id mubarak».

Klagestorm til K-rådet etter NRKs id-sending

– Noen kaller det propaganda for islam.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Totalt 306.000 seere fikk med seg NRKs direktesending «Festen etter fasten – Id mubarak» søndag, som markerte den muslimske høytida id, og ble ledet av Dagsrevyen-anker Rima Iraki. Mandagen etter programmet hadde Kringkastingsrådet fått 93 henvendelser.

Tirsdag har antallet henvendelser økt fra 93 til over 360, skriver Kampanje. Mange er positive, men flertallet er av negativ art.

Sekretær Erik Skarrud i Kringkastingsrådet opplyser til Kampanje at et par av henvendelsene er positive, mens resten er kritiske.

– Samme ordlyd

Han forteller at klagene handler om litt forskjellige ting, men at det først og fremst handler om at NRK bruker sendetid på en muslimsk høytid.

– Noen kaller det propaganda for islam. En del av klagene har samme ordlyd. Det ligger nok en tekst en plass, som folk klipper og limer fra, sier Skarrud.

Ifølge tall fra NRKs analyseavdeling fikk over 300.000 seere med seg sendingen på NRK 1 søndag.

Første gang

– Dette er vi svært godt fornøyd med. Responsen fra publikum under og etter sendingen har vært overveldende positiv, noe som tyder på at vi lykkes i å lage en fest der alle skulle føle seg velkommen, sier redaksjonssjef Eirik Sandberg Ingstad i NRK Underholdning til Kampanje.

Det var første gang NRK markerte slutten på den muslimske fastemåneden ramadan på denne måten, og ifølge NRK selv er de NRK er først i Vest-Europa med å ha ei slik id-sending.

– Mange har ikke mulighet til å gjøre det en vanlegvis gjør, som å besøke venner og familie. Målet vårt er å bidra til id-stemning for alle rundt om i landet, sier programleder Rima Iraki til NRK.

På Tryvann i Oslo ble det holdt en drive in-feiring av id al-fitr med rundt 250 biler.

Powered by Labrador CMS