– Jeg tror mange jobber aktivt med å få en balansert representasjon av kjønn i mediene, men det er ikke systematisk nok, sier professor Elisabeth Eide ved Oslo Met.
– Jeg tror mange jobber aktivt med å få en balansert representasjon av kjønn i mediene, men det er ikke systematisk nok, sier professor Elisabeth Eide ved Oslo Met.

– Kvinner er fortsatt underrepresentert i media

60 prosent av alle tv-kilder er menn, ifølge en fersk norsk undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det forteller professor ved Oslo Met, Elisabeth Eide, i en pressemelding onsdag formiddag.

– I en fersk norsk undersøkelse som inngår i Global Media Monitoring Project (GMMP), var 60 prosent av alle tv-kilder menn. Altså er 40 prosent kvinner. Det er igjen langt bedre enn aviser, som har 28 prosent kvinnelige kilder, mens radioundersøkelsen viste 36 prosent kvinner. Denne undersøkelsen må tas med forbehold, siden den er basert på nyhetsoppslag over én utvalgt dag. Men mye tyder på at det går sakte framover, sier professoren.

Selv om de største mediehusene har fått en bedre kjønnsbalanse de siste årene vil ikke det nødvendigvis vises i kjønnsbalansen blant kildene.

– Jeg tror mange jobber aktivt med å få en balansert representasjon av kjønn i mediene, men det er ikke systematisk nok, mener Eide.

Kvinner sier oftere nei

I en nettsak hos NRK.no intervjues Eide om kjønnsrepresentasjon i mediene. Journalistene ønsket å snakke med tilfeldige på gata om temaet. 5 av 5 menn de spurte om å stille opp til saken takket ja. For å få 5 kvinner til å stille opp måtte journalistene spørre 15 kvinner, står det videre i pressemeldingen.

– Det er noen hindre å komme over for å øke kvinners deltakelse i media: Kulturer i redaksjonene, toppstyrte virksomheter, næringsliv med menn i toppen, gamle kildelister med etablerte mannlige eksperter og kvinners vegring for å stille opp, sier Eide.

– Kvinner stiller sjeldnere opp som kilder om de ikke er 100 prosent sikre på temaet. Det skjer ikke like ofte med menn, tror hun.

Eide forteller videre at mediene i Norge er flinkere til å unngå kjønnsstereotypier enn mange andre land. Det er ikke for ingenting at Norge blir kåret til et av verdens mest likestilte land, sier Eide i pressemeldingen.

LES OGSÅ:

Powered by Labrador CMS