Frankrikes president Emmanuel Macron har gått til kamp mot det han mener er russisk propaganda og falske nyheter på sosiale medier. Foto: Reuters / NTB scanpix

Falske nyheter skal bekjempes med nye lover i Frankrike

Kritikere mener lovene truer ytringsfriheten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

To nye lover skal hindre spredning av falsk informasjon som kan påvirke valg i Frankrike.

Lovene ble vedtatt i den franske nasjonalforsamlingen onsdag. De gjør at domstolene kan pålegge internettselskaper å fjerne feilaktig eller villedende informasjon eller påstander som er egnet til å påvirke valg dersom de spres. Dessuten må større internettselskaper også gi fullstendig informasjon om annonsører som står bak innhold knyttet til aktuelle debatter. Begge lovene gjelder i perioden før det avholdes valg.

Det blir også innført regler som gir mediemyndighetene større muligheter til å avvise radio- og TV-lisenser til selskaper som er eid av eller under innflytelse fra utenlandske myndigheter.

Fløypartier både på høyre- og venstresiden advarte om at de nye reglene truer ytringsfriheten og stemte imot forslagene.

President Emmanuel Macron lovet tidligere i år tiltak mot angivelig russisk støtte til populistiske krefter i Europa gjennom mediene. Han har blant annet anklaget de russiskeide medieselskapene Sputnik og RT for å spre propaganda. Selskapene avviser anklagene.

Ifølge tidligere utenriksminister Jean-Marc Ayrault ble Macrons valgkamporganisasjon utsatt for hackerangrep fra Russland under fjorårets valg.

Powered by Labrador CMS