Fotograf og journalist Jon-Ivar Fjeld har lagt ned sitt kamera. Kollegaene Terje Holm (til venstre) og Geir Hansen takker for mange gode minner og inspirerende blinkskudd.

MINNEORD:

En læremester har tatt sitt siste bilde

Jon-Ivar Fjeld 1951-2023.

Publisert Sist oppdatert

Det er med stor sorg vi fikk beskjeden om vår gode kollega Jon-Ivar Fjelds bortgang. Han døde 28. juli 2023 på Hvidovre hospital i Danmark. 72 år gammel. Et bilde sier mer enn tusen ord, sies det ofte. Nå er vi litt tomme for ord, men sitter igjen med mange gode minner.

I glansdagene hadde Moss Avis tre fotografer. Det var Fjelder’n, Holmer’n og Hansen. Vi hadde et eget glassbur i hjørnet av redaksjonslokalene i Gudes gate. Det er kanskje litt uvanlig i arbeidslivet, men mandag morgen var ofte ukas høydepunkt. Da oppsummerte vi helgens aktiviteter. Fotoavdelingens nestor var i sitt ess. Historiene satt løst. Det var sjelden en kjedelig dag på jobben.

Jon-Ivar startet sin yrkeskarriere i lokalavisen Vestfold Fremtid i Sandefjord. Etter hvert gikk turen til Moss Dagblad, før han ble hentet inn som sportsjournalist til storebror Moss Avis i Skoggata. Fotoferdighetene ble lagt merke til fra første stund, og etter noen år ble han kollega med byens første pressefotograf, Bjørn Skovdahl. Utallige bilder har det blitt gjennom årene, noe papiravisens lesere fortsatt har glede av den dag i dag gjennom serien «Tilbakeblikk». 

Jon-Ivar er også prisbelønt en rekke ganger for sine bilder og sin journalistikk, og på slutten av karrieren jobbet han som krimjournalist. Men fotografen sto også på barrikadene. Han var politisk engasjert på venstresiden og var klubbformann i redaksjonen i en årrekke.

Utallige bilder har det blitt gjennom årene, noe papiravisens lesere fortsatt har glede av den dag i dag gjennom serien «Tilbakeblikk».

Undertegnede startet begge som frilansfotografer i Moss Dagblad. Da var Jon-Ivar allerede på plass i Moss Avis. Det var noe eget med Fjelder’n, alltid hyggelig å møte ute på jobb, alltid med noen kjappe replikker på lur. Han hadde en helt spesiell evne til å komme i kontakt med menneskene han møtte.

Ja, for fotografen elsket å treffe folk, og han gikk ikke alltid rett hjem etter jobb. Han var også glad i å lage mat og invitere gode venner til hyggelig lag. I mange år sørget han for en julehilsen med matvarer til sine kollegaer. Øverst i kurven lå Løitens Akevittgele.

I en periode spilte vi også squash. Han sammen med Jeløy Squash og Ball. Vi med noen kamerater på nabobanen. Jon-Ivar var ikke den raskeste, men han hadde et utrolig sportshode og plasserte seg taktisk lurt. Her fikk han nytte av sin fortid som keeper – med flere A-lagskamper for Sprint-Jeløy.

For fotballen og supporterlivet sto hans hjerte nær, og på De britiske øyer var det Leeds som var det store laget. Han hadde også en stor forkjærlighet til den irske musikken, og var glødende interessert i historien og pubkulturen.

Da pensjonisttilværelsen nærmet seg flyttet han til Danmark. Et land og et folk som sjarmerte hans vesen. Her likte han seg godt, og etter hvert traff han sin kjære Rita som ble en klippe i hans liv.

I et vakkert innlegg på Facebook, formidlet av hans samboer, takker Jon-Ivar alle som har beriket, utfordret og inspirert ham gjennom livet.

Vi er mange som kan si det samme tilbake. Våre tanker går også til hans fire barn og fire barnebarn.

Nå legger Fjelder’n ut på sin siste reise. Denne gang uten kamera.

Powered by Labrador CMS