Danske Journalisten etter at fagbladet har gjort flere rettelser i en artikkel skrevet av Lasse Skytt.

MIDDELALDRENDE MANN OM MEDIA:

En rekke medier ble lurt av journalisten. Det kunne ha vært oss

Navnet virket kjent, og jeg fant det raskt igjen i min egen innboks.

Publisert Sist oppdatert
  • Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter.

Den plagiat-anklagede danske frilansjournalisten Lasse Skytt har i løpet av de siste årene sendt oss flere e-poster med tilbud om saker. Den siste kom i februar 2023. 

Reportasjen han ønsket å selge oss i fjor fremsto som greit håndverk ved første gjennomlesning. Skytt hadde tilsynelatende intervjuet en rekke personer på Island, og saken ble levert med følgende overskrift: «Pressefrihet i frit fald: Landet, hvor journalisterne blev ligegyldige». 

Samme artikkel ble publisert i danske Journalisten kort tid etter. Ser vi bort ifra at den hadde fått ny overskrift, var den så vidt jeg kan bedømme mer eller mindre helt lik artikkelen vi hadde fått tilbud om. 

Tre rettelser

I løpet av den siste uken har det danske fagbladet rettet artikkelen i tre omganger:

Uttalelsen fra en islandsk høyesterettsadvokat er ikke gitt til Skytt, men hentet fra nettavisen til den islandske rikskringkasteren RÚV uten at det står nevnt i teksten. 

Deretter er det to feil som fremstår mest som slurv: Fire islandske journalister fikk ikke politiet på døra, slik det beskrives i artikkelen, men ble telefonisk innkalt til avhør. Og landets finansminister kom ikke med en uttalelse i avisen Morgunbladid; han skrev det på Facebook.

Verre er det med den delen hvor lederen av Islands Journalistforbund, Sigrídur Dögg Audunsdóttir, er sitert. Til sammen fire sitater i artikkelen. Ifølge danske Journalisten er det kun ett av disse hun har gitt til Skytt. De tre andre har hun ingen anelse om hvor kommer fra. 

Kort oppsummert: Dårlig sitatskikk, slurv med fakta – og når det gjelder den siste biten: Tre sitater som kan være diktet opp eller tatt fra en ukjent kilde. En kilde så ukjent at selv ikke den som skal ha uttalt dem forstår hvor de er hentet fra. 

Teoretisk kunne det ha vært oss som i disse dager måtte rette og beklage dette – kanskje også avpublisere.

Ikke oppdaget 

Fakta

  • Roger Aarli-Grøndalen er ansvarlig redaktør i Journalisten. En stilling han har hatt siden juni 2018.
  • Tidligere ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Eidsvoll Ullensaker Blad.
  • Har bakgrunn fra ulike lederstillinger i Egmont/
    Hjemmet Mortensen, blant annet redaktør i klikk.no, Foreldre & Barn og Mann.
  • Var på slutten av 90-tallet ansvarlig redaktør i Bellona Magasin.
  • Startet journalistkarrieren i Romerikes Blad.

Hadde vi valgt å kjøpe artikkelen, hadde vi selvsagt gått igjennom teksten før publisering. Noen endringer hadde helt sikkert blitt gjort. Men å spørre journalisten om han faktisk hadde intervjuet lederen for journalistforbundet, og hvis svaret vi fikk tilbake var ja, fulgt opp med et nytt spørsmål til journalisten om alle sitatene som var gjengitt i artikkelen var hentet fra dette intervjuet, akkurat det ser jeg ikke for meg at vi hadde gjort.

Årsaken til at vi takket nei, var ikke at vi fant noe galt med artikkelen. Begrunnelsen var mer praktisk. Den måtte oversettes til norsk. På disse tider i fjor var ikke det noe vi ønsket å prioritere. 

Med tanke på hvor mye bedre ulike KI-verktøy er blitt til å oversette i løpet av det siste året, hadde det argumentet mest sannsynlig blitt vektet lavere hvis vi hadde fått et tilsvarende tilbud i dag. 

I gråsonen

«I gråsonen mellom tyveri og inspirasjon går det ofte galt», skrev Morgenbladet på sin forside tilbake i 2015. Alle som jobber kreativt, vet at det er gråsoner mellom det å la seg inspirere og det å plagiere. Men veldig mye av det som har kommet fram rundt Skytts arbeidsmetodikk, handler ikke om gråsoner. 

Her er det snakk om avskrift, sammenblanding av sitater og intervjuer som er konstruert basert på artikler som andre har skrevet, men uten at kilder er oppgitt. Og muligens også sitater som er konstruert helt eller delvis fra bunnen av

Å gjengi noen utvalgte sitater uten at kilde oppgis, kan skyldes slurv. Men setter man sammen sitater gitt til andre, og gir uttrykk for at man har intervjuet dem selv, har man for lengst gått over flere streker. Dikter man opp sitater og intervjukilder, uansett hvordan det pakkes inn, er det ikke lenger snakk om journalistikk.* 

Noe som stadig overrasker meg i plagiatsaker, er hvor ofte vi ser at det er de tilsynelatende flinke og vellykkede som står bak. Journalister som mest sannsynlig ville ha lyktes helt uten å jukse. Likevel føler de av en eller annen grunn behov for å pynte seg med lånte fjær slik at de fremstår som enda flinkere.

Nesten lurt

Et stjerneeksempel på sistnevnte, i hvert fall sett fra utsiden, er Daniel Butenschøn, Dagens Næringsliv-journalisten som i 2015 ble tatt for omfattende plagiat. En sak som etter hvert fikk forgreninger også til Morgenbladet og Dagbladet. Fokus på plagiat i denne perioden gjorde at også andre profilerte journalister måtte innrømme at de hadde tatt snarveier, inkludert Journalistens daværende redaktør.**

– Hva skjedde? Tidspress? Stress? Var du lei? spør Simen Sætre da han intervjuer Butenschøn for Morgenbladet i 2016.

– Jeg ville bare rydde unna saken for enhver pris, komme videre. Jeg hadde allerede begynt på neste sak, svarer Butenschøn etter å ha fortalt om en av sakene som DN senere måtte beklage.

Så vidt jeg vet har jeg ikke i løpet av mine år som redaktør publisert artikler som er direkte juks eller rent plagiat, men jeg vet at det i hvert fall er minst ett tilfelle hvor jeg nesten lot meg lure.

Intervju med Bill Gates

Tilbake i 2006 var jeg sjefredaktør i magasinet Mann. Da fikk jeg tilbud om å kjøpe et intervju med Bill Gates

Vi hadde tidligere kjøpt flere artikler av samme journalist, men det var da snakk om norske profiler, gjerne politikere og næringslivstopper, som han hadde portrettert. Blant andre Kåre Valebrokk og Stein Erik Hagen. Siden han samarbeidet med fotograf Morten Krogvold, var det all grunn til å tro at han hadde møtt disse menneskene. Vi fikk heller ingen tilbakemeldinger på at han ikke hadde gjort det. 

Men Gates-intervjuet fremsto litt pussig, så jeg takket nei. 

Da jeg kort tid etter byttet jobb, fikk min etterfølger tilbud om samme intervju; han sa ja, det samme gjorde svenske Aftonbladet. 

Så ble det avslørt at intervjuet aldri hadde skjedd, i hvert fall ikke slik det var beskrevet i artikkelen.

I ettertid innrømmet journalisten – nå avdøde Bjørn Benkow – at han hadde jukset. 

I en pressemelding, gjengitt delvis i Journalisten, skriver Benkow:

«Svaret er ikke sort-hvitt. Jeg har truffet og snakket med disse verdenscelebritetene. Men omstendigheter og tidsrom har ikke alltid vært som skrevet. Jeg har to ganger truffet og intervjuet Bill Gates. Ene gangen var faktisk på et fly hvor jeg klarte å kapre setet ved siden av ham på turistklasse.» 

Er denne delen av historien riktig? Jeg aner ikke; men som Benkow skriver: «Tilgi meg, for jeg visste hva jeg gjorde.»

Mer juks

Det viste seg dessverre at Gates-saken ikke var enestående. Benkow hadde også jukset med flere kjendisportretter som han hadde solgt til norske medier, blant annet intervjuer med Oprah Winfrey og Tom Cruise.

Benkow var en pussig skrue, men han skjønte at han på et tidspunkt burde gå ut med sin historie – og på Nordiske Mediedager en stund etterpå, stilte han også opp til et intervju om sitt fall. Det har så langt Lasse Skytt ikke gjort, selv om vi, og mange andre, har gjort en rekke forsøk på å få ham i tale. Noen av redaktørene som har kjøpt saker av ham, har imidlertid fått svar på enkelte henvendelser

Overfor danske Journalistens redaktør har Skytt erkjent at han har begått feil – og beklaget.

Spørsmålet om tilgivelse tenker jeg er noe min danske kollega – og de andre redaktørene som har publisert artiklene til Skytt – eventuelt må komme tilbake til.

 ---

* Danske Journalisten har her oppsummert de danske avsløringene. Her hjemme er det Aftenposten Innsikt som er i gang med den største gjennomgangen, etter å ha kjøpt 50 artikler av Skytt de siste årene. De 43 som var publisert på nett, er avpublisert mens redaksjonen går igjennom dem på nytt. Også Vårt Land, Klassekampen og Dagbladet har publisert artikler av Skytt. 

** Se Journalistens gjennomgang av alle de store plagiatsakene i 2015.

«Middelaldrende mann om media» er en fast Journalisten-spalte. Les flere spalter her.Powered by Labrador CMS