Aftenposten Innsikt har kjøpt totalt 50 saker av frilanser som har innrømmet og beklaget plagiat i Danmark. Nå gjennomgås også de norskpubliserte tekstene.

Frilanser i plagiat-skandale – Aftenposten Innsikt har avpublisert 43 artikler

Også Vårt Land og Dagbladet har valgt å avpublisere artikkel.

Publisert Sist oppdatert

En dansk frilansjournalist har ifølge den danske avisa Kristeligt Dagblad innrømmet flere tilfeller av plagiat i saker han har solgt avisen. 

Fredag hadde avisa avpublisert seks artikler, skriver danske Journalisten, men avisa skal ha funnet 14 artikler som redaksjonsledelsen mener kan være problematiske.

Funnene hos avisa handler om sitater som er hentet fra andre medier, og navn og nasjonalitet på oppgitte kilder som skal ha blitt endret.

Nå viser det seg at frilanseren også har levert artikler til flere norske aviser. Blant annet Aftenposten Innsikt, Vårt Land, Dagbladet og Klassekampen.

– Vil gjerne komme til bunns

Aftenposten Innsikt-redaktør Tine Skarland forteller til Journalisten at de har valgt å avpublisere 43 artikler kjøpt av den danske frilanseren, som har vært publisert på Aftenposten Innsikts nettsider, mens de går gjennom innholdet.

Totalt har de kjøpt 50 artikler av frilanseren siden 2018.

Redaksjonen ser alvorlig på saken, sier Skarland.

– Vi vil gjerne komme til bunns og forstå omfanget i saken, også for å ivareta frilanserens rettigheter, sier Skarland til Journalisten.

Avisen går nå gjennom alle artiklene ved hjelp av plagiatverktøy.

Fortsetter undersøkelser

Vårt Land opplyser at de har publisert ni saker skrevet av den danske frilanseren siden 2020. 

– Vi har ikke kjøpt eller publisert saker av ham siden 2022, opplyser Elise Kruse, fungerende sjefredaktør i Vårt Land.

Én av disse artiklene er nå avpublisert.

– Etter at vi ble kjent med plagiatanklagene, har vi startet en gjennomgang av artiklene vi har publisert. Vi har også vært i kontakt med frilanseren som har innrømmet brudd på god sitatskikk i én av våre publiserte saker. Den er nå avpublisert.

Hun legger til: 

– Vi vil selvsagt fortsette våre egne undersøkelser av samtlige saker vi har publisert. Vi har også dialog med andre norske og danske medier som har publisert saker fra ham.

Avpubliserer også

Bjørn Carlsen, redaktør for Dagbladet Pluss ble først gjort oppmerksom på plagiatsaken da Journalisten tok kontakt.

– Dette tar vi på største alvor. Så vidt jeg vet har vi kun én sak publisert hos oss med denne journalistens byline, og den er snart to år gammel, men vi har nå avpublisert og avindeksert saken til vi får mer oversikt, sier redaktøren på telefon fra USA.

Han legger til:

– Dette skjer uhyre sjeldent, og vi har stor tillit til våre journalister, både faste og eksterne.

Finner sitater andre steder

Klassekampen-redaktør Mari Skurdal sier til Journalisten at hun foreløpig har funnet fire artikler de har trykket av den plagiatanklagede frilansjournalisten.

– Jeg har ikke fått sjekket alt så nøye opp, men det ser ut til at én ikke er juks, mens i alle fall én har sitater jeg fant andre steder ved et enkelt søk. Den kommer vi til å ta ned og vi må trykke dét i avisa, sier hun.

Det er ikke nye artikler, og Skurdal sier verden ikke faller sammen dersom de bruker litt tid på å undersøke videre. 

Hun har ikke fått kontakt med frilansjournalisten ennå.

– Jeg tenker egentlig stakkars han. Han har driti seg ut og tatt til seg en metode som er helt unødvendig og risikabel. Når man først faller, så faller man da ganske hardt. Jeg kan ikke forestille meg hvordan han har det nå.

Publisert hos Journalisten og Aftonbladet

Frilanseren har også skrevet 52 tekster for danske Journalisten, som selv opplyser at de gjennomgår artiklene nå.

Også i Sverige ettergås frilanserens tekster.

Enkelte av artiklene som har vært publisert i Kristelig Dagblad er også oversatt til svensk og publisert Aftonbladet, skriver svenske Journalisten

Aftonbladet har nå valgt å avpublisere 14 artikler.

Journalisten.no har henvendt seg til frilanseren, hittil uten respons.

Ifølge Jeppe Duvå, sjefredaktør i danske Kristeligt Dagblad, har frilanseren innrømmet feilene overfor ham.

– Hans svar bekreftet mistanken vår om at det dreier seg om ganske omfattende plagiering, og det medfører – noe som vel er unødvendig å si – at samarbeidet med frilanseren er over, sier Duvå til egen avis.

Powered by Labrador CMS