Varsler kamp mot Google

Den europeiske utgiverorganisasjonen ENPA vurderer nå rettslige skritt mot søkegiganten.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den europeiske mediebransjen er truet av Google og dens manglende respekt for opphavsretten, heter det i en pressemelding fra MBL.

Google News forsyner seg av avisene innhold, og nå vil den amerikanske søkemotorgiganten også inn på annonsemarkedet, skriver MBL. Rettslige skritt vurderes, heter det.

– Tyveri

– Mediebransjen er inne i sin største krise noen gang. Når vi i tillegg opplever denne formen for tyveri, som det vitterlig er, og som nå Google News forsøker seg på, er grensen nådd. Deres fremgangsmåte er rett og slett frekk. Dette gjelder enten man er en stor eller liten pirat. Tyveri er tyveri, sier leder i Mediebedriftenes Landsforening (MBL), Ivar Rusdal.

Google har jo lenket nyhetssaker og solgt annonser på søkene i årevis. Er det gjort nye grep som bekymrer MBL?

– Nei, ikke direkte. Men når Google behandler forfatternes rettigheter så lemfeldig som de gjør, frykter vi en liknende utvikling for mediene, sier Rusdal. Han viser til Dagens Næringslivs intervju med Per Petterson, som forteller at han aktivt må resevere seg for å hindre at Google legger utdrag av bøkene hans ut på nett.

Etterlyser respekt

Rusdal sitter også i styret i den europeiske utgiverorganisasjonen ENPA, som ber Google News ha respekt for de mediene som produserer det innholdet Google forsyner seg av.

ENPAS direktør, Valtteri Niiranen etterlyser forståelse fra Google News’ side.

– Hvis felles regler ikke overholdes, noe som også inkluderer tillatelse på forhånd til opphavsrettslig materiale - samt lik konkurranse på annonsemarkedet, vil ikke medieutgiverne kunne fortsette å levere kvalitet og garantere generell tilgang til informasjon for alle.

Google introduserte tidligere i år annonser på søkesiden Google News, noe som har provosert flere utgiverorganisasjoner.

Troverdig og balansert

Niiranen understreker så sterkt han kan at respekten for disse kjerneverdiene er den eneste måten å garantere et troverdig og balansert partnerskap mellom utgiverne og Google News.

ENPA fremholder at søkemaskiner som Google er helt avhengig av innhold som er skapt av andre, kvalitetsinnhold som kommer fra ENPAs medlemsaviser aviser og deres nettutgaver.

Uten innhold fra de tradisjonelle mediene, ville Google News knapt ha livets rett, skriver ENPA.

Organisasjonen ber alle medieutgivere gå Google News nøye etter i sømmene og ta de nødvendige rettslige skritt hvis ikke de når frem på annen måte.

Powered by Labrador CMS