Nettavisens journalist Espen Teigen får kritikk av byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Foto: NTB scanpix

Raymond Johansen anklager Nettavisens Espen Teigen for å være som «Frps spinndoktor»

– Nettavisen står fast på vår artikkel, som er balansert og faktabasert, svarer redaktør Gunnar Stavrum.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Lørdag publiserte Nettavisen en sak med tittelen «Miljøfest på Oslos lukshotell ble for dyrt for EU-toppene». Søndag skapte saken debatt på Twitter og Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) deltok.

Her anklager han journalist Espen Teigen, som har skrevet saken, for å opptre «som om han er Frps spinndoktor.»

Teigen, som tidligere var politisk rådgiver for Sylvi Listhaug (Frp), tok raskt til motmæle.

– Jeg håper du leser flere av sakene jeg skriver, og jeg håper du ikke tar lett på påstanden du kommer med. Jeg tar rollen min veldig seriøst, og kommer til å fortsette å gjøre det, skriver Teigen.

Mener saken har flere feil

Journalisten tok kontakt med Johansen mandag morgen for å få han til å utdype kritikken mot Nettavisen og journalist Teigen. Vi fikk ikke et intervju, men fikk en e-post fra kommunikasjonsavdelingen med flere løsrevne sitater.

– Jeg la ut min «tweet» for å påpeke de mange unøyaktighetene som Espen Teigen hadde i saken sin. Jeg mener at saken var på grensen av tendensiøs, eller i det minste veldig dårlig journalistisk håndverk, sier byrådsleder Johansen, ifølge kommunikasjonsrådgiver Øyvind Arum.

De viser til flere feil de mener er i saken, hvor én av dem har blitt rettet i ettertid.

– Blant feilene i saken var at utdelingen av Europas miljøhovedstad for 2021 skjedde på Continental. Arrangementet var hos stiftelsen Design og arkitektur Norge. Dette ble rettet etter at saken hadde ligget ute en stund, skriver de.

Archive.org viser mandag klokken 14 at den opprinnelige saken har endret denne opplysningen både i første avsnitt, og i første bildetekst. Det er ikke opplyst i saken om at endringer er gjort i ettertid.

Men byrådsleder Johansen mener det er flere feil i saken.

– Teigen viste også til feil tall for budsjettet for arrangementet. Han tok utgangspunkt i en epost fra et eventbyrå og deres anslag, ikke de reelle tallene for budsjettet. Sitatet som bærer hele saken hans, fra en rådgiver i EU-kommisjonen, er tatt ut av sammenheng. Det er ikke en reaksjon på kommunens forslag, men rett og slett en kommentar på at prisen på hotellrom på Continental er for høy for offentlige satser. Kommunen hadde ikke ansvar for hotellrom men videreformidlet prisen, skriver de videre.

Journalisten har etterspurt et intervju med byrådsleder Johansen og bedt om svar på noen oppfølgningsspørsmål, men har ikke fått det.

– Min henvisning til at Teigen tidligere har vært rådgiver for Sylvi Listhaug er ikke annet enn å påpeke fakta, skriver han i den første e-posten.

– Står fast på vår artikkel

Journalisten har mandag vært i kontakt med både journalist Espen Teigen og ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen.

– Nettavisen står fast på vår artikkel, som er balansert og faktabasert, svarer Stavrum på e-post.

– Vi står fast på at Oslo kommune foreslo et hotell for EU-kommisjonen som koster nær 3.000 kroner per natt (Hotel Continental), og at det ble avvist som altfor dyrt av EU-kommisjonen. Det er kjernen i historien og den er vel dokumentert, fortsetter han.

Han viser til at det ikke er første gang kommunen får kritikk for pengebruk.

– Når du velger å bruke 118 millioner kroner på feiringen, er det naturlig at kritiske medier ser på hva pengene brukes til, svarer Stavrum.

Korrigerte i ettertid

Stavrum innrømmer at Nettavisen har gjort en korrigering.

– Det var to arrangementer, ett på Hotel Continental og ett på Doga. Der var saken opprinnelig upresis, og det ble presisert og korrigert umiddelbart etter at vi ble gjort oppmerksom på det at kveldsarrangementet var på Doga, svarer han.

– Utover det ser jeg ikke at Raymond Johansen har påpekt konkrete feil i artikkelen, utover å angripe og karakterisere en enkeltjournalist.

Mandag kveld kommenterer Teigen selv saken på Facebook.

– Vi skriver saker i alle retninger. I det siste har vi skrevet mye om Oslo kommune. Det har avdekket tette bånd mellom Klimaetaten og en PR-leverandør, og at kommunen bruker en million kroner på influensere. Johansen har ikke kommentert det, skriver han i et åpent innlegg.

– I denne saken har vi fått frem fakta om kostnadene ved en prisutdeling. Det er eksempler på grunnleggende journalistikk. Om det er Oslo kommune eller Os kommune er ikke viktig. Vi skal være kritisk til makten uansett farge, fortsetter han.

Kommentaren fra Espen Teigen er lagt inn klokken 20.00 mandag kveld.

Powered by Labrador CMS