Journalist Henrik Evertsson og vrakekspert Linus Andersson ankommer rettssaken i Gøteborg tingrett i fjor.

Henrik Evertsson

Estonia-anke avvist: – Dypt beklagelig 

Statens havarikommisjon skal likevel undersøke Estonia-vraket. 

Publisert Sist oppdatert

Journalist Henrik Evertsson og vrakekspert Linus Andersson ble i mars dømt til 80 dagbøter for å ha gjennomført et dykk ved det forliste Estonia-vraket. Dokumentarskaperne var overrasket over dommen, og i april kunne Journalisten melde at saken ble anket til svensk høyesterett.

Nå melder Dagens Juridik at Högsta domstolen avviser anken.

– Skildre uroen

Evertsson sier til Journalisten at det er dypt beklagelig at anken er avvist. Han mener saken inneholder viktige spørsmål om ytringsfrihet og den undersøkende journalistikkens rolle.

– Vår målsetting med dette store dokumentarprosjektet var å sette søkelys på det bristende kunnskapsgrunnlaget rundt Estonia-katastrofen, og å skildre uroen dette har skapt, sier han. 

Det er en av journalistikkens grunnpilarer å kunne granske stat og myndigheters arbeid, spesielt rundt en såpass sentral hendelse i moderne svensk historie, fortsetter Evertsson.

– Vraket ligger utilgjengelig på havets bunn, og det gikk ikke å teste havarirapportens påstand på annen måte enn å gjennomføre denne skånsomme informasjonsinnhentingen.

Blir undersøkt

Evertsson har tidligere gitt uttrykk for at når både den svenske offentligheten, og myndighetene, er enige om å undersøke vraket på nytt, så er dommen mot dokumentarskaperne overraskende

Han understreker at dagens teknologi gir muligheter man ikke hadde i 1994, og at de likevel er glade for at Statens havarikommisjon har besluttet å undersøke vraket ytterligere.

– Arbeidet som de nå gjennomfører skaper en mer evidensbasert diskusjon og leder til økt kunnskap. For eksempel har man nå vurdert det slik at Estonia ikke var sjøverdig på sin siste reise. Det er nye omstendigheter som går rakt imot den gamle havarirapportens konklusjoner.

– Arbeidet som skjer nå gir forhåpentligvis ro til de som er rammet, avslutter Evertsson.

Powered by Labrador CMS