KHRONO: Ansvarlig redaktør Tove Lie (t.v.) og journalist journalist Eva Tønnessen er ute med den nye nettavisa for Høgskolen i Oslo og Akershus. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Nettavis i takt med tiden

Den første uavhengige publikasjonen for både studenter og ansatte har navn etter den greske tidsguden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Khrono, med adresse khrono.no, ble lansert mandag som uavhengig og kritisk nettavis for studenter og ansatte ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Nettavisa har tatt navnet sitt fra den greske tidsguden Khronos og skal logisk nok skrive om det som er i tiden. Navnet spiller også på kronologi og kronikk.

Kritisk og seriøs

Khrono er redigert etter redaktørplakaten og har HiOA som eier og utgiver. Nettavisa skal drive kritisk og seriøs journalistikk på sin egen eier og virksomheten til 17.000 studenter og 2.000 ansatte, forteller ansvarlig redaktør Tove Lie.

Lie  har betydelig fartstid fra mediebransjen. Hun var ansatt i Nationen i 12 år. De siste tre årene, fra 2005 til 2008, var hun ansvarlig redaktør og daglig leder. Fra 2008 til 2011 var Lie forlagsdirektør i Det Norske Samlaget. Hun har tidligere journalisterfaring fra blant annet fagpressen, Klassekampen og Ny Tid.

To faste

Lie har har med seg Eva Tønnesen som journalist og produsent i Khrono-redaksjonen.

– I tillegg har vi rundt ti frilansere. Vi skal produsere stoff hver dag, inkludert minst én sak hver lørdag og søndag, forteller redaktøren.

– Dere kjører toppoppslag første dag om at HiOA har investert i et selskap som produserer rumpevarmere for jenter. Det er en frisk og tabloid start…?

– Ja, det er en morsom sak. Vi må jo være litt tabloide, også. Men rett under har vi en alvorlig sak om at Islam Net Student foreløpig ikke er godkjent som studentforening ved HiOA.

Pionéravis for alle

– Hva er den største utfordringen for Khrono?

– Det er første gang innen høyere utdanning i Norge at noen lager en uavhengig publikasjon som både skal skrive for studentene og de ansatte. Det har vært studentaviser og journaliststudentene ved HiOA lager nettavis, men de ansatte har ikke hatt noe eget organ. I tillegg skal Khrono være et levende debattforum, noe som har vært savnet etter sammenslåingen av høyskolene i Oslo og Akershus.

Håper å unngå kverulanter

I sin velkomsthilsen skriver Lie at Khrono ikke har kapasitet til å redigere innlegg og kommentarer på forhånd, men at redaksjonen kan komme til å fjerne det den mener er upassende innlegg i etterkant.

– Vi har innført debattregler og håper å unngå at forumet blir dominert av noen få kverulanter som er negative til det meste. Det er i stor grad opp til alle de andre, både studenter, ansatte og ledere, å bidra til at debatten blir levende og saklig.

Lie peker på at HiOA har landets største journalistutdanning, og hun mener det var på høy tid at skolen får en uavhengig avis redigert etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakaten.

Khrono kommer i tillegg til alle nettsteder, hjemmesider og informasjonskanaler og nyhetsbrev ved HiOA

Powered by Labrador CMS