Leder av det islandske journalistforbundet Blaðamannafélag Íslands (BÍ), Hjálmar Jónsson, mener det er utrolig at islandske journalister nå må ty til streik. Foto: Privat

Første journaliststreik på Island på over 40 år

Har forhandlet i åtte måneder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredag går islandske journalister ut i streik for første gang siden 1978, ifølge det islandske journalistforbundet Blaðamannafélag Íslands (BÍ). Det er altså den første journaliststreiken på Island på nesten 42 år.

– Det er helt utrolig og overraskende å bli satt i denne situasjonen, når en ser på våre svært moderate krav, skriver forbundsleder Hjálmar Jónsson i en e-post til Journalisten.

BÍ krever høyere månedslønn, ettersom det normale er å ikke få betalt for overtidsarbeid, opplyser han.

Åtte måneder

Journalistforbundet og motparten SA har nå forhandlet i hele åtte måneder, men forhandlingene har ikke nådd fram.

BÍ har 600 medlemmer, men det er litt over 200 journalister som tas ut i streik, som inkluderer nettsidene til de to største avisene Morgunblaðið og Fréttabladid, samt de to største TV-stasjonene RÚV og Channel 2.

Nettsidene deres mbl.is, visir.is, ruv.is, frettabladid.is vil dermed ikke oppdateres innenfor streikeperioden.

Streiken starter i morgen, fredag mellom 10 og 14. Neste fredag vil den utvides til åtte timer, hvis det blir nødvendig, fredag 22. november til 12 timer og torsdag 28. vil avisene stenges helt før «Black Friday».

I Norge har journalistene streiket langt oftere enn på Island. Første gang NJ tok ut medlemmer i streik var i 1990, da det var en fire dager lang streik i de borgerlige avisene, ifølge NJ. I 2002 gikk journalister i nesten samtlige dagsaviser i en streik som varte i 11 dager og i 2004 gikk 2909 medlemmer i MBL-området ut i en ti dager lang streik. I NRK har NJs medlemmer vært i streik i 1990, 1993, 2006, og senest i 2018.

Bekymra

Forbundsleder Jónsson sa allerede for over en måned siden til nettavisa Vísir at han var bekymra.

– Vi mottok et tilbud på torsdag som var helt uakseptabelt, sa han til nettavisa 30. september.

– Så det var virkelig ingenting annet å gjøre enn å avslutte forhandlingene, dessverre, og forberede seg på å handle.

Klokka 17 torsdag skal fagforbundet ha et møte om streiken, skriver de på sine nettsider. Her presiserer de at ingenting skal publiseres mellom 10 og 14, og at fotografer heller ikke skal ta bilder.

«Midlertidige jobber ikke, de utenfor BÍ jobber ikke, personer i andre fagforeninger jobber ikke», skriver de.

Powered by Labrador CMS