PFU fotografert ved en tidligere anledning.

Pressens Faglige Utvalg

Felt i PFU etter «intern glipp»

Eidsvoll Ullensaker Blad brøt god presseskikk, konkluderte Pressens Faglige Utvalg.

Publisert Sist oppdatert

I forbindelse med omtale av en lastebil som dro med seg en strømkabel, skal journalisten som dekket saken for Eidsvoll Ullensaker Blad (EUB) ha avtalt med sjåføren om at vedkommende ikke skulle siteres eller identifiseres.

Men selv om avtalen var inngått, publiserte avisen et bilde der nummerskiltet og sjåføren var synlig. 

Ifølge EUB skulle bildet aldri vært publisert. I sitt tilsvar til PFU skriver avisen at bildet lå ute i «noen timer», og videre at det ble publisert på grunn av en «intern glipp». 

Saken fikk lukket behandling på gårsdagens møte i Pressens Faglige Utvalg, og resultatet ble at EUB ble felt for brudd på god presseskikk. Utvalget er kritisk til identifiseringen, men velger likevel å felle avisen på et annet punkt: 

«Det presseetisk mest alvorlige i denne PFU-saken handler imidlertid ikke om identifisering, men om medienes plikt til å overholde avtaler som gjøres med kilder, jf. VVP 3.3, om klare premisser. Dette er vesentlig for at kilder skal kunne ha tillit til mediene», skriver utvalget

Videre står det i uttalelsen:

«PFU legger til grunn, ut ifra det forelagte, at det ble avtalt mellom sjåføren og journalisten at han ikke skulle identifiseres. Utvalget påpeker at kravet om å overholde avtaler praktiseres strengt i presseetikken.» 

Til opplysning: Roger Aarli-Grøndalen var ansvarlig redaktør/administrerende direktør i Eidsvoll Ullensaker Blad i perioden 2012 til 2018.

Powered by Labrador CMS