En stor askesky stiger opp fra Taal-vulkanen sør for Filippinenes hovedstad Manila.

NRK-journalist Thor-Albert Frøsland er askefast i Manila

Flyplassen stengt etter vulkanutbrudd.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg kan kjenne det «regner» aske på skallen når jeg er ute. Det svir i øynene, og knaser mellom tennene, sier NRK-journalist Thor Albert Frøsland til nrk.no.

En nødmelding han har fått på mobilen fra myndighetene forteller at askenedfall fra vulkanen øker.

– Vi blir advart mot at det er mye mer askepartikler i lufta nå, sier Frøsland.

Han forteller videre til nrk.no at det advares mot å puste inn askepartiklene, og folk får råd om å bruke munnbind.

– Men apotekene her i hovedstaden begynner nå å bli utsolgt for munnbind, så det kan være vanskelig å få tak i, sier NRK-journalisten.

Flere titall tusen personer er evakuert grunnet et utbrudd fra vulkanen Taal sør for Filippinenes hovedstad Manila, og byens internasjonale flyplass er stengt.

Taal, som ligger på en øy i en innsjø rundt 60 kilometer sør for Manila, spyttet søndag damp, aske og småstein 10–15 kilometer opp i lufta, ifølge Filippinenes seismologiske institutt.

Instituttet har hevet farenivået til fire, noe som betyr at det kan komme et farlig utbrudd i løpet av timer eller dager.

Om lag 6.000 mennesker som bor på vulkanøya, er evakuert. I tillegg er flere titall tusen evakuert fra byer som ligger i nærheten av innsjøen med vulkanøya.

I løpet av de neste dagene kan så mange som 300.000 bli evakuert, opplyser myndighetene.

Alle flyginger til og fra den internasjonale flyplassen som betjener Manila, ble innstilt søndag. Årsaken er at det er aske ved flyplassen, men også i luftrommet der flyruter til vanlig går.

Powered by Labrador CMS