Harald Klungtveit og Filter Nyheter mener de ikke har brutt god presseskikk i sin omtale av Active Club-miljøet.

Pressens Faglige Utvalg

Filter-redaktøren anmeldt for «hensynsløs adferd»

– Ikke noe jeg bruker energi på, sier Harald Klungtveit om fire henlagte anmeldelser.

Publisert

I april identifiserte Filter Nyheter flere medlemmer i det såkalte Active Club-nettverket. 

I reportasjen med tittelen «Dette er nordmennene som rekrutterer unge til høyreekstrem kamptrening i Active Club», blir blant andre sjakkprofilen Erlend Mikalsen nevnt som en av flere menn som jobber for å rekruttere unge til klubben. 

Omtalen har resultert i både PFU-klage fra Mikalsen og fire politianmeldelser av Filter Nyheters ansvarlige redaktør Harald Klungtveit

Brudd på privatlivets fred

Klungtveit forteller til Journalisten at han har mottatt fire meldinger fra politiet om at de har henlagt anmeldelser mot ham. Anmeldelsene skal ha kommet på grunnlag av «hensynsløs adferd» og brudd på privatlivets fred. 

Klungtveit har ikke noen informasjon om hvem som har kommet med anmeldelsene, men i Filter Nyheters egen oppfølger av reportasjen om miljøet, siteres Mikalsen på følgende: 

– Jeg har politianmeldt det her allerede, og dere har vel fått med dere at saken er blitt klaget inn til PFU. 

Som forventet

Klungtveit sier til Journalisten at i alle fall én av henleggelsene er klaget inn, og at de omtalte i reportasjen tidlig varslet at de ville gå til politiet dersom noe ble publisert om dem. 

– Dette er innenfor det vi forventer fra dette miljøet når vi tar fatt på en slik sak. Dette er ikke noe jeg bruker energi på. 

Her er det snakk om helt ordinær journalistisk metode, fortsetter Klungtveit, som mener de kun har forsøkt å få imøtegåelse fra personene omtalt i reportasjen. 

– Jeg registrerer at det ble henlagt av politiet omtrent samtidig som det ble mottatt, og så skal det vel gjennom en formell klageprosess. Naturligvis er anmeldelsene helt grunnløse, sier han.

Klungtveit er heller ikke overrasket over at det kommer en, eller flere, klager til Pressens Faglige Utvalg i saken. 

Klaget inn

Den første PFU-klagen har allerede kommet, fra tidligere nevnte Erlend Mikalsen.  

Mikalsen mener Filter Nyheter har brutt god presseskikk, blant annet fordi nettavisen ifølge ham ikke kan dokumentere at han eller Active Club driver med rekruttering av unge og politisk aktivisme.  

Artikkelen er klaget inn for brudd på følgende av Vær varsom-plakatens punkter: 

  • 3.2 om korrekte opplysninger 
  • 4.3 om respekt for privatliv 
  • 4.4 om dekning i tittel  
  • 4.7 om identifisering 

Høyreekstreme meninger 

I klagen erkjenner Mikalsen at han har flere personlige meninger som kan kategoriseres som høyreekstreme.

Klager mener likevel at Filter Nyheter-redaktør Klungtveit, som er en av fire som har byline på saken, har brukt hans medlemsskap i Active Club til å publisere Mikalsens mest upopulære meninger.  

«[...] vel vitende om at det ødelegger ryktet mitt og mine muligheter til å opprettholde profesjonelle og personlige relasjoner», skriver han i klagen. 

Konsekvensene av publiseringen er svært alvorlige for Mikalsen, skriver han. I klagen nevnes blant annet problemer med jobb, venner, familie og sjakkmiljøet. Dermed er det ikke er urimelig å forvente at Klungtveit er ekstra varsom med hva han publiserer, skriver Mikalsen videre. 

– Vanskelig å forstå

Filter Nyheter skriver i sitt tilsvar at de ikke har brutt god presseskikk. De mener Mikalsen har en fremtredende rolle i sjakkmiljøet som både trener og forbilde for unge, og at det har direkte, dokumentert relevans. 

«Slik sett er det vanskelig å forstå hva som er bestridt i saken», heter det i tilsvaret.

 Klungtveit ønsker ikke å kommentere klagen overfor Journalisten av hensyn til saksbehandlingen, men legger til: 

– Alle temaene som blir tatt opp i klagen har vi tenkt grundig gjennom før publisering.

I tilsvaret fra Filter Nyheter kommer det også frem at de mener grunnlaget for omtale og identifisering fremgår klart i selve publiseringen.  

Saken er nå i slutten av PFU-prosessen, der klager kan gi en replikk til svaret fra innklaget medium - og hvor mediet til slutt kan gi en sluttreplikk.

Powered by Labrador CMS