Drapet på hunden Kiira vakte stor oppmerksomhet i fjor høst. Her fra Alta sentrum.

Hundedrap skapte lynsjestemning: Nå klages mediedekning inn for PFU

NRK og iFinnmark avviser å ha brutt god presseskikk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Medieomtalen av hunden Kiira, som ble funnet skutt og drept i Jotka-området i Alta, skapte mye oppmerksomhet og hissig stemning i fjor høst.

Nå er NRK og iFinnmark klaget inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Journalisten har fått innsyn i klagen og tilsvarsrunden.

Mener reineier ble forhåndsdømt

26. september i fjor publiserer iFinnmark artikkelen «Plutselig forsvant Kiira. Så ble den funnet død: – Den var skutt flere ganger». Dagen etter strømmer avisa en direktesending hvor hundeeieren går hardt ut mot medlemmer av områdets reinbeitedistrikt.

Saken blir også omtalt av blandt andre NRK Sápmi: «Hunden Kiira ble bortført og skutt på tur, eieren er i sorg».

Begge artiklene er nå klaget inn av søsteren til den aktuelle reineieren. Hun reagerer på det hun ser som ensidig fremstilling og forhåndsdømming av sin bror. Klagen viser til brudd på Vær varsom-plakatens punkt 1.2, 3.2, 4.2, 4.5, 4.7, 4.14 og 4.15.

«Pressen har opptrådt særdeles uansvarlig i forhold til fakta, kildekritikk og balansert presentasjon, noe som har ført til svært alvorlige følger der reineieren er forhåndsdømt som dyremishandler uten at saken er ferdig etterforsket», står det i klagen.

Som følge av dette har reineieren blitt truet og utsatt for grov hets i sosiale medier, ifølge klagen. Flere enkeltpersoner ble politianmeldt.

Tiltak i redaksjonen

Både iFinnmark og NRK avviser å ha brutt god presseskikk. Begge har vært i kontakt med klageren for å undersøke mulighetene for å komme til enighet om minnelig løsning, men klager ønsker saken behandlet av PFU.

Likevel vil Finnmark Dagblad, utgiver av iFinnmark, iverksette tiltakene de foreslo til klager, for å gi redaksjonen kompetanse til å unngå hets mot reindrifta.

«Vi skal dekke alle forhold i Finnmark på den samme måten, enten det er fiskere eller reindriftsutøvere. Noe annet ville blitt fullstendig feil, og da vil vi ikke løse vårt samfunnsoppdrag som den største avisen i Finnmark», skriver redaktør Stian Eliassen til PFU.

– Dilemma

I etterkant av hendelsen brukte iFinnmark mye spalteplass på å ta et tydelig oppgjør mot hetsen mot reineieren. På lederplass i avisas Ukeslutt understreket Eliassen redaksjonens fordømmelse av hatefulle ytringer.

I tilsvaret til PFU kommer det også frem at de to journalistene som hovedsakelig har jobbet med saken, selv er samer med flere tiårs erfaring fra journalistikken.

«At disse reporterne, som selv er samer, gjennom sine artikler skulle forsøke å fremme hets og rasisme mot samer generelt og reindrifta spesielt, føles derfor regelrett krenkende», skriver iFinnmark-redaktøren til PFU.

Hverken iFinnmark eller NRK identifiserte reineieren i de innklagde artiklene. Begge understreker at de har moderert kommentarfelter nøye i denne saken.

«Det er et dilemma at enkeltpersoner og grupper i samfunnet blir utsatt for hets og trusler fordi medier omtaler saker som vekker sterke følelser, men vi kan samtidig ikke la være å ta opp saker av allmenn interesse fordi dette skjer», skriver statskanalen i sitt tilsvar til PFU.

Powered by Labrador CMS