Helsingin Sanomats sjefredaktør Kaius Niemi (til høyre), sammen med advokat Kai Kotiranta.
Helsingin Sanomats sjefredaktør Kaius Niemi (til høyre), sammen med advokat Kai Kotiranta.

Finske journalister dømt etter avsløring – redaktørforeningen bekymret

Aktor ba om fengselsstraff, men journalistene slapp unna med bøter.

Publisert Sist oppdatert

I 2017 skrev to journalister i den finske avisen Helsingin Sanomat en artikkel med tittelen «Finlands mest hemmelige sted».

Sammen med én redaktør ble de to tiltalt for å ha avslørt beliggenheten og oppgavene til en spesialavdeling i det finske forsvaret, Signalunderrättelsecentret.

I fjor høst startet rettssaken mot de tre, og i dag kom dommen.

Den ene journalisten er dømt til 50 dagbøter, mens den andre journalisten slipper straff. Deres nærmeste overordnede i redaksjonen, som godkjente publiseringen, ble frikjent.

Høyest mulig gradering

Journalistene brukte hemmeligstemplede dokumenter i arbeidet med artikkelen, ifølge den finske kringkasteren Yle.

Domstolen mener journalistene ikke avslørte graverende forhold eller overgrep, og at de derfor ikke kunne rettferdiggjøre publiseringen.

Noen av de aktuelle dokumentene hadde den høyest mulige graderingen, ifølge det finske forsvaret. Aktor i saken ønsket ett og et halvt års betinget fengsel for alle de tre tiltalte.

Alle de tre nektet straffskyld da rettssaken startet.

Nøye vurderinger

– Redaktørstyrte medier publiserer fra tid til annen hemmeligstemplet informasjon, etter nøye vurderinger av hvor viktig det er for offentligheten å få kjennskap til denne informasjonen. Vurderingene er ofte svært kompliserte, skriver assisterende generalsekretær Solveig Husøy i Norsk Redaktørforening til Journalisten.

Hun legger til:

– Vi er bekymret for at denne typen etterforskning og dommer mot journalister fort kan ha en nedkjølende effekt på journalistikken. Det vil være en svært uheldig utvikling.

Tidligere har Finland ligget helt i toppen av listen over land i verden med størst pressefrihet. I fjor falt landet til femte plass på listen til organisasjonen Reportere uten grenser som følge av rettssaken mot de ansatte i Helsingin Sanomat.

Powered by Labrador CMS