Frilansfotograf Ingerid Jordal er ikke fornøyd med måten Nav har behandlet foreldrepengesøknaden hennes. Foto: Privat

Fikk nei fra Nav – får under halvparten av foreldrepengene

– Jeg kan ikke forsørge et barn eller betjene et lån med den summen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er selvsagt skuffa, men det var veldig tydelig at Nav hadde bestemt seg i denne saken, sier frilansfotograf Ingerid Jordal.

Før helga fikk hun beskjed om at hun får under halvparten av pengestøtten hun mener hun bør få mens hun er i foreldrepermisjon.

Jordal ble gravid etter ett år som selvstendig næringsdrivende frilanser. Navs regelverk sier at støtten skal beregnes ut fra de tre siste årenes inntekt, med mindre det er varig endring i inntekten. Jordal var fast ansatt før hun ble frilanser.

Da hun først søkte til Nav om foreldrepenger, antydet de at de ville beregne støtten ut ifra oppstartsåret hennes som selvstendig, ikke fra de tre siste årene.

LES OGSÅ: Ble frilanser, ble gravid – risikerer halvering av foreldrepengene

– Syns det er smålig

Nå har Jordal fått svar på søknaden sin, og det ble som Nav antydet –foreldrepengegrunnlaget er satt til 250.000 kroner i stedet for 544.000 kr.

– Jeg er skuffa over måten en blir behandla på. Jeg syns det er så smålig at jeg nesten ikke finner ord, sier Jordal.

Foreldrepengene hun får utbetalt utgjør 722 kroner per dag, opplyser Nav i brevet, som Journalisten har fått tilgang til.

Jeg kan ikke forsørge et barn eller betjene et lån med den summen. Vi blir nødt til bruke av sparepengene og oppussingsbudsjettet til bleier og mat, sier Jordal, som nettopp har kjøpt nytt hus sammen med samboeren.

Hun er glad hun har litt å gå på økonomisk, hvis ikke vet hun ikke hva hun hadde gjort.

Jordal mener Nav har ignorert alt hun har sagt. Slik hun ser det, er ikke inntektsendringa varig, fordi det er en unntakstilstand på grunn av nylig oppstartet bedrift.

Vi blir nødt til bruke av sparepengene og oppussingsbudsjettet til bleier og mat.

Ingerid Jordal

Men Nav skriver i svaret på søknaden:

«Du har vært kombinert arbeidstaker og selvstendig næringsdrivende frem til 01.07.17. Du opplyser at du avslutta fast arbeidsforhold i 2017 og at du fra og med 01.07.17 har arbeidet med å bygge opp bedrifta di, Fotograf Jordal. Du har altså hatt en varig endring i arbeids- og inntektssituasjonen din», skriver Nav.

– Arbeidssituasjonen min er jo endra, men de ser ikke på situasjonen, de ser kun på pengene, sier Jordal.

Borge fikk avslag

Som Journalisten skrev i oktober, opplevde frilansjournalist Laila Borge omtrent det motsatte som Jordal. I hennes tilfelle ville Nav at alle tre årene skulle telle, selv om hun har hatt en varig endring det siste året. Hun har nå fått avslag på sin klage.

– Jeg ble veldig overrasket og skuffet over svaret, selv føler jeg at jeg har en god sak, skriver Borge i ei melding til Journalisten.

Hun ville helst at Nav skulle beregne foreldrepengene på bakgrunn av lønna hennes siste år før permisjonen, fordi hun både var student og i oppstartsfasen for frilansvirksomheten de tre årene før.

– Jeg har hatt en kraftig økning i inntekt etter at jeg var ferdig å studere og fikk flere oppdragsgivere, og det burde være lett å se at dette er en varig endring i inntekten min. Det føles som forskjellsbehandling når jeg vet om andre som har fått medhold i tilsvarende saker.

Fra Norsk Journalistlag (NJ) har Ingerid Jordal fått vite at Nav har fulgt egne regler, men hun mener det er feil i regelverket når utfallet blir som det blir.

– Det kan virke som at reglene er litt spesielle, når de kan tolkes på så forskjellige måter, sier hun.

Jordal sier hun vil klage på vedtaket, men svaret vil da komme først til sommeren.

Powered by Labrador CMS