MORGENRUTINEN:

Nyansatt multimedial fotojournalist i NTB, Torstein Bøe, her mens han jobba i VG. – Det ble en tradisjon for at jeg kjøpe popcorn mens jeg satt å ventet på Mannen, forteller han.

– Det å gi meg fordi jeg er sliten eller ikke orker mer, er uaktuelt. Det har blitt mange lange kalde kvelder

Torstein Bøe er en sta fotojournalist, og vet å fylle på med energi ved behov.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I spalta Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

Torstein Bøe er multimedial fotojournalist i NTB.

Her kan du lese flere Morgenrutinen.

– Kaffe eller te?

– Energidrikk! Red bull, Monster, Battery, Heat, Nocco, Rockstar, Burn, jeg drikker alt.

– Hva har du på nattbordet?

Dispatches from the edge av CNN-anker Anderson Cooper, Jegerånden av forsvarssjefen og Livvakt: På innsida av PST av kompis og tidligere kollega Simon Solheim. Har et mål om å lese alle, men så langt har jeg lest rundt 30 sider. Også har jeg mobilen og en flaske vann der.

– Når om morgenen starter hodet å tenke jobb, og hvilke medier må du innom?

– Kommer litt an på, jeg sjekker alltid push-varslingene når jeg våkner om det er noe jeg må få med meg, og om det er noe viktig begynner jeg å tenke jobb før jeg står opp, andre dager er jeg flinkere til å koble litt av.

– Hvilket bilde skulle du ønske du så på trykk i dag?

– Nakstad som gir en god klem til Erna er jo et bilde som hadde vært godt å se nå.

– Hvor leter du etter gode saker?

– Overalt. Jeg blir ofte inspirert av andre saker, filmer, Youtube, bilder fra andre fotografer, tips jeg får eller av å bare prate med folk, så skriver jeg de ned på et notat på mobilen min. Men jobben i NTB består store deler av å dekke dagsaktuelle nyheter, så da prøver jeg heller å lete frem nye måter jeg kan fotografere på.

– Om du kunne velge hvem som helst, hvem har du mest lyst til å portrettere og hvorfor?

– Kan jeg velge levende eller dø? For akkurat nå hadde det kanskje vært spennende å prate med George Washington, John Adams, Thomas Jefferson, James Madison, Alexander Hamilton, James Monroe og Benjamin Franklin, for å høre av de synes om det som skjer i USA nå.

– Ellers så er det kanskje mer miljøer jeg har lyst til å portrettere. Jeg har et prosjekt jeg jobber mot nå, som jeg håper jeg skal få til, men det må bare bli lov å reise igjen.

– Hva er din viktigste egenskap som fotograf, og hvordan bruker du den?

– Utholdenhet/stahet tror jeg. Kanskje en litt teit greie, men jeg kan se på mine fotooppdrag på samme måte som en soldat ser på sitt oppdrag - det må lykkes. Så det å gi meg fordi jeg er sliten eller ikke orker mer, er uaktuelt. Det har blitt mange lange kalde kvelder i bil eller ute på de store nyhetshendelsene. Men jeg angrer aldri i ettertid.

– Hva har du i kamerabagen?

– Som nylig fast ansatt har jeg for første gang ikke valgt helt selv, for NTB har gått over til Sony, så nå har jeg også begynt med Sony. Veldig uvant når jeg har brukt Canon siden jeg var 14, men jeg begynner å like det.

– Hva er det gøyeste eller rareste du har opplevd i jobben som fotograf?

– Vet ikke helt hvor jeg skal starte. Men tror ikke jeg kommer unna å nevne fjellet Mannen her. Tror det er det gøyeste, rareste, morsomste og jævligste jeg har dekka. Jeg tror jeg var en av dem som var der mest - i hvert fall fra Oslo - og jeg var der da det raste. Selvfølgelig etter det hadde blitt mørkt, så vi så nesten ikke en dritt.

– Jeg var der mye sammen med fotograf Odin Jæger, og vi tok et bilde sammen som han fikk pris i Årets bilde for. Det morsomme er at det er meg på bilde, så jeg tror jeg er den eneste fotografen i Norge som har fått pris i Årets bilde, og har vært på et bilde som har fått pris i Årets bilde.

– Må også nevne at da jeg jobba i VG, rykket jeg til Mannen sammen med journalisten Julie Vissgren, og nå har vi vært kjærester i litt over to år og har flyttet sammen.

Dekninga av at Mannen skulle rase er det «gøyeste, rareste, morsomste og jævligste» Torstein Bøe har dekka, tror han. Dette bildet vant fotograf Odin Jæger pris i Årets bilde for, og med det ble Bøe en fotograf som både har vunnet pris og vært på et av vinnerbildene i konkurransen.

– Hvilket journalistisk arbeid inspirerte deg sist, og hvorfor?

– Måten Lars Os jobbet i USA for NRK under hele korona og Black Lives Matter-demonstrasjonene. Som eneste fra NRK i USA leverte han godt, og på en måte man ikke har sett fra NRK tidligere. Han ga en dybde og tilstedeværelse det bare er å ta av seg hatten for.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for mediebransjen generelt og der du jobber?

– Hva som er «den» største er vanskelig å si. Men jeg synes det er trist at måletall har blitt det viktigste for mange redaksjoner. Uten å nevne navn, så ser man at redaksjoner bruker bilder av lettkledde kvinner på front for å få trafikk, det er bare trist og jeg skulle ønske at redaksjonene hevet seg over det.

– Hvilket bilde eller video fikk deg sist til å stoppe opp?

– I det siste har det vært alle bildene fra «The Capitol», både video og stillbildene. Et som stakk seg ut fra mengden var Win McNamee fra Getty sitt bilde av en Trump-supporter i trappen på innsiden av bygget med et flagg. I bakgrunnen er det et maleri av George Washington som seiler over Delaware-elven som også holder et flagg. Det bilde et så fylt med symbolikk.

– Når logger du av for kvelden?

– Det kan være 21 og det kan være 01, men alltid før jeg sover ser jeg på britisk humor, vet ikke helt hvordan det ble sånn, men nå får jeg nesten ikke sove uten. Have I got news for you og QI er blitt favorittene.

Powered by Labrador CMS