Linda Bournane Engelberth og PK-leder Marte Christensen ledet workshop for kvinnelige fotografer før jul i fjor. Målet om å øke andelen kvinnelige innsendere til Årets bilde ser ut til å være nådd.

Flere bidrag fra kvinnelige innsendere til Årets bilde

Tiltakene fra Pressefotografenes klubb ser ut til å fungere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Pressefotografenes klubb har talt opp bidrag til prestisjefylte Årets bilde:

Det ble totalt sendt inn 2518 stillbilder og 43 videoer til den kommende prisutdelingen. 37 prosent av de som har sendt inn stillbilder, er kvinner. I fjor var andelen 26 prosent.

Kjønnsbalansen blant innsendere til den prestisjefylte prisen har tidligere blitt omtalt som ujevn. I 2020 var kun 3 av de 24 nominerte kvinner.

– Jeg tror økningen handler mye om hvem som slipper til og hvem man satser på. Flere fotosjefer har det siste året uttalt at de ansetter flere kvinner i vikariater og som frilansere enn før. Man skal ikke se bort i fra at det har vært med å bidra til den endringen vi nå ser, forklarer leder for Pressefotografenes klubb, Marte Christensen.

Klubbleder Marte Christensen er blant dem som har tatt initiativ for å øke andelen bidrag fra kvinner til Årets bilde.

Ved utgangen av 2021 tok Pressefotografenes klubb også konkrete grep for å få flere kvinnelige fotografer til å sende inn bidrag. Med klubblederen i spissen ble det arrangert workshops hvor fotografene gjennomgikk bildene sammen, i forkant av fristen for innsending.

Christensen forteller at rundt 30 fotografer deltok, og at flere av dem sa at de ikke ville sendt inn bidragene sine uten denne workshopen.

– Et bredere kjønnsmangfold vil påvirke hva vi ser i mediene. Ikke fordi man kan se fra bilde til bilde om det er tatt av en mann eller kvinne. Men fordi mangfold i hvem som formidler historiene også vil gjøre journalistikken mer mangfoldig, sier Christensen.

Årets jury for stillbilder består av Margaret M. de Lange, Brian Cliff Olguin, Nora Lorek, Nanna Navntoft og Hans A. Vedlog. Videojuryen består av Line Hatland, Kåre Johannes Inderberg og Lars Øverli.

De nominerte vil kunngjøres kort tid etter juryeringen i slutten av januar, og prisutdelingen finner sted i Oslo 4. mars.

Powered by Labrador CMS