Fredriksstad Blad-redaktør René Svendsen inviterte Sven Jarle Knoll inn i podkast-studio.

Inviterte sin argeste kritiker til intervju:
– Interessant å sette seg ned med en som misliker meg veldig sterkt

Fredriksstad Blad-redaktøren møtte bruktbilselger med et mildt sagt betent forhold til avisa.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg tror ikke det er en enkeltperson i Fredrikstad jeg har brukt mer tid på, over en to-tre års periode, enn ham. Det har vært all mulig slags kontakt, og har blitt noen timer på telefon, sier Fredriksstad Blad-redaktør René Svendsen til Journalisten.

Han forteller om utstrakt kontakt med bruktbilselger Sven Jarle Knoll, som blant annet har ført til at Svendsen har kontaktet politi etter å ha ment seg truet.

Denne uka inviterte likevel Svendsen bruktbilselgeren til avisas aktualitetspodkast «Hør Her!»

– Interessant

Det aktuelle bakteppet er at Knoll nylig har blitt frikjent i lagmannsretten, etter først å ha blitt dømt til nær fire års fengsel i tingretten for bedrageri i forbindelse med bruktbilhandler.

Samt at bruktbilselgeren over lang tid har gitt tydelig uttrykk for misnøye med omtale av hans person i avisa.

– For meg var det absolutt interessant å sette seg ned med en person som jeg vet misliker veldig sterkt meg, mine beslutninger og det jeg står for og driver med, og se om vi kunne få til en eller annen fruktbar form for samtale, sier Svendsen.

Lokalmedieoppslag mer belastende

Gjennom en halvtimes samtale forteller Knoll åpent om sine synspunkter på mediedekningen som stigmatiserende, unyansert og unødvendig omfattende.

Han mener det meste av den problematiske dekningen har «startet hos Fredriksstad Blad», og så blitt tatt videre i andre medier.

– Jeg synes mange ganger at avisstykkene har vært ubalanserte og skjevt fremstilt. Det har vært nesten umulig å få et avisstykke sånn som jeg har ment at det skal være. Jeg synes ofte faktum er utelatt, sier han i intervjuet.

Han beskriver også at lokalmedieoppslag jevnt over har vært mer belastende for ham, og familien, enn når en sak har blitt løftet i riksmedier. «TV 2 hjelper deg» har blant annet laget reportasje om Knoll.

– Jeg hørte aldri noe om TV 2-oppslaget. Men det som står i Fredriksstad Blad, det rører ved lokalbefolkningen i mye større grad. Og så setter de et navn på det. Det er en de vet hvem er eller tror de vet hvem er, sier Knoll i podkasten.

– Veier tyngre

Det siste poenget har redaktøren forståelse for:

– Det stemmer jo at veldig mange har visst at sakene gjelder ham, selv om han er anonymisert. Han peker på noe vi snakker mye om i redaksjonen, at vi er nær folk på en annen måte. Avisene våre står på stativet barna går forbi på vei til skolen. Det gjør VG også, men saker som havner på forsiden hos oss, kan havne langt inne i VG, sier Svendsen.

Fredriksstad Blad-redaktøren har bakgrunn fra blant annet VG og Nettavisen, og opplever at vurderingene ikke alltid er like.

– Som lokalavisredaktør opplever jeg tydelig at hensyn til belastningen, for eksempel for en omtalt persons unge barn, veier tyngre.

Avisa har gjennom flere år med dekning brukt ulik identifiseringsgrad, men har til slutt landet på å omtale Knoll som «bruktbilselgeren» til han nå selv har stått fram i avisa.

Om kritikken fra Knoll sier Svendsen i dag:

– Jeg mener at vi har bedrevet en edruelig dekning av det som har vært alvorlige straffesaker og kundeklager der vi har gått dypt inn i materien for å forstå sakskompleksene. Vi har vært nøye på å ivareta Knolls tilsvarsrett, og har som nevnt dempet dekningen med å anonymisere Knoll.

– Var ikke ufine

Selv sier Knoll til Journalisten at han synes samtalen gikk bra:

– Vi har en lang historie, René og jeg, og jeg måtte tenke meg om noen ganger før jeg bestemte meg for å stille opp. Men samtalen i seg selv synes jeg ble god, det gikk lett og ledig. Vi var ikke ufine mot hverandre noen av oss, det kunne vi sikkert vært hvis vi ville. Alt i alt synes jeg det var en positiv opplevelse, sier Knoll.

– Svendsen sier at han vet du sterkt misliker ham, hans beslutninger og det han står for?

– Det er nok hans opplevelse av det. Jeg misliker ikke René Svendsen, min kritikk går på arbeidsmetodikken hans. Jeg synes dekningen har vært ensidig og lite balansert. Det er essensen. Jeg misliker ikke ham som person. Han har vært flink til å ta telefonen, og han har jo en jobb å gjøre. Det må man forstå.

Powered by Labrador CMS