Radioportrettet av Ghita Nørby vekker oppsikt i Danmark. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Radioportrettet av Ghita Nørby vekker oppsikt i Danmark. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Skuespillerlegende raser mot journalist i viralt intervju: «Det dummeste jeg noensinne har vært med på»

Skaper stor debatt om journalistikk i Danmark.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Forferdelig, sårende og utleverende, sier skuespiller Ghita Nørby omtrent ni minutter etter at journalisten har banket på døren hennes. Så går det virkelig nedoverbakke.

Den 84 år gamle danske skuespillerlegenden med mer enn hundre spillefilmer og tv-serier bak seg, stilte opp for å bli portrettert av journalist Iben Maria Zeuthen for danske Radio24syv.

I radioportrettet, publisert 13. mars, hører man hvordan kommunikasjonen mellom journalist og intervjuobjekt skjærer seg nesten umiddelbart, og ikke lar seg rette opp. Men båndopptakeren går, og radiokanalen har publisert et timeslangt intervju.

Portrettet «Hele Danmarks Ghita» kan høres her.

Etter publisering i forrige uke, og enorm medieomtale i Danmark, har Nørby uttalt at hun føler seg utnyttet av radiokanalen.

Aggressiv tone

Intervjuet starter med at journalist Zeuthen har opptakeren på når hun først hilser på Nørby. Det reagerer skuespilleren på, og de påfølgende ti minuttene består av hissige formaninger om størrelsen på lydutstyret og hvor utstyret burde stå i rommet.

Allerede før intervjuet er skikkelig i gang, konkluderer Nørby med at det er det dummeste hun noensinne har vært med på.

Når Zeuthen kommer i gang med spørsmålene sine, og spør om stykket hun spiller i for tiden, er ikke Nørby særlig imponert der heller.

– Det første spørsmålet du gir meg er totalt idiotisk. Du stiller de samme spørsmålene som alle journalister fra Se og Hør og alle steder, er dommen fra skuespilleren, som ved flere anledninger etterligner journalistens talemåte og kaller henne «sinnssyk» og det som verre er i løpet av intervjuet.

En stund fungerer utvekslingen av spørsmål og svar, men Nørby reagerer til slutt så negativt på Zeuthens intervjuteknikk at de nærmest blir enige om å gi seg.

Skaper debatt

Intervjuet passerte 100.000 nedlastinger på under et døgn, nærmet seg 400.000 etter en uke, og har satt i gang et omfattende ordskifte om kjendisjournalistikk og intervjuteknikk i danske medier.

Hos avisa Berlingske publiserte to redaktører hver sin kommentar samtidig, med hvert sitt utgangspunkt.

– Som lytter er man vitne til hvordan intervjuerens detaljerte plan pulveriseres av Nørbys svarte galle og sterke vilje. Likevel resulterer seansen i et unikt portrett av en av Danmarks mest kjent og elskede skuespillere. Ikke et portrett som forteller alt om Nørby. Men et portrett som belyser trekk som har ligget i skygge, skriver redaktør Jonas Kuld Rathje.

Samtidig skriver avisas ansvarlige redaktør Michael Dyrby om at journalisten dreper alle Nørbys ønsker om en ærlig samtale mellom dem, med «en bazooka av en mikrofon», en alltid rullende båndopptaker og en rigid plan for gjennomføring.

– Det er grenseoverskridende at hun irettesetter og ikke minst etterligner journalisten, men det er i desperasjon over å ikke trenge gjennom med helt alminnelige ønsker om ordentlig oppførsel, skriver Dyrby.

Les også Danske Journalistens «longread» om Radio24syv.

– Surrealismen er total

En som har merket seg det danske skandaleintervjuet i Norge er Peter Daatland, regionssjef for produksjonsselskapet Filt Oslo og podkastspaltist i Dagens Næringsliv.

Peter Daatland. Foto: Marte Viken Arnesen
Peter Daatland. Foto: Marte Viken Arnesen

Han sammenligner Nørby med norske størrelser som Wenche Foss eller Sossen Krohg, og mener intervjuet er utrolig fascinerende.

– Kommer du deg gjennom den mest frådende tiraden, vil du oppdage et portrettintervju som er like dysfunksjonelt som det er briljant. Portrettjournalisten Iben Maria Zeuthen imponerer meg ved å overhodet bli værende hjemme hos Nørby, men er ikke minst våken nok til å bli ved med å stille gode spørsmål. Når Nørby så legger ut om hvor folkekjær hun er, samt benekter alle likheter med sin kontrollerende mor, er surrealismen total, skriver Daatland til Journalisten.

Måtte avbryte

Planen for intervjuet skal ha vært at Zeuthen besøkte Nørby i hennes hjem en hel dag, men intervjuet ble til slutt avbrutt etter et par timer.

På spørsmål fra Ekstra Bladet om hvorfor kanalen publiserte materiale fra det «feilslåtte» intervjuet likevel, svarer redaktør Mikkel Clausen:

– På Radio24syv sender vi virkeligheten i alle dens nyanser, både når folk ler og finner tonen og når intervjuer går galt. Det er ofte mye interessant informasjon i det mislykkede møtet mellom mennesker. Et konfronterende møte av denne typen kan si noe om hva det vil si å være menneske, hvordan man er mot hverandre.

Clausen understreker at Nørby tillot at intervjuet ble sendt.

Til DR har Nørby ordknapt kommentert intervjuet og oppsikten det har vekket.

– Radio24syv utnytter denne situasjonen, så jeg tier bare stille. Det er jo deres historie, så jeg kan ikke gjøre noe, sier hun til rikskringkasteren.

Oppdatering onsdag 20.mars kl. 15.00:

Journalist Iben Maria Zeuthen melder på Instagram at radioportrettet har blitt lyttet til 400.000 ganger på én uke, og skriver:

– Det føles intenst og massivt å stå som én av to personer som får så mye oppmerksomhet rettet mot seg, men jeg vet samtidig at det ikke er noen vei utenom: Hvis jeg ikke forteller historiene jeg synes må fortelles, først da får jeg det kjipt. Og denne var én av dem.

Powered by Labrador CMS