Frolendingen har skiftet store deler av styret etter fjorårets redaktøravsettelse. Foto: Sondre Steen Holvik

Styret byttet ut i Frolendingen

Endringen skjer i kjølvannet av at tidligere redaktør ble avsatt sist august.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da Sørlandsavisa Frolendingen nylig avholdt generalforsamling stilte det gamle styret sine plasser til disposisjon. Det er Frolendingen selv som skriver dette.

Henning Håkedal tar over som styreleder etter Kåre Usterud, som har fungert i rollen den siste tiden. Den nye lederen er, sammen med en vararepresentant, de eneste som blir med videre fra det gamle styret.

– Hele det forrige styret stilte sine plasser til disposisjon etter fjorårets hendelse, sier Håkedal til Frolendingen.

Styret makulerte opplag

Hendelsen det refereres til skjedde i august i fjor da styret stanset en utgave som inneholdt flere artikler om at PST overvåket en lokal nettgruppe. Opplaget ble makulert, og da avisen kom ut én dag senere enn vanlig var tre sider tatt ut og erstattet med nytt innhold. 

Like etter ble daværende redaktør Olav Svaland erstattet med daglig leder Elin Drivdal Rønningen som konstituert ansvarlig redaktør. Agderposten, som først meldte om konflikten i Frolendingen, skrev at Svaland var tilbudt en annen jobb i avisa, men takket nei.

Svaland varslet senere at han ville prøve saken for retten på bakgrunn av Lov om redaksjonell fridom i media. Men søksmålet ble avblåst etter forlik én måned senere.

Avsluttet sak

Den avgåtte styrelederen Kåre Usterud bekrefter overfor Journalisten at hendelsen i august er en av flere årsaker til styreendringene.

– Det var mange grunner. Jeg har vært med i mange år, men det siste året har ikke vært godt. Men det er ikke noe dramatikk i dette. Det var greit å avslutte nå, sier Usterud, og legger til at han allerede i fjor ga beskjed om at han ville tre ut av styret til tross for oppfordringer om å fortsette.

Han understreker at det gamle styret var ferdig med redaktørsaken i fjor, og at den ferske avgangen derfor ikke er en erkjennelse av at den ble feil håndtert.

Mer profesjonalitet

Usterud forklarer også ønsket om et mer profesjonelt styre med aviserfaring som medvirkende faktor. Bjørn Drivdak, som sammen med kommunen er avisas største aksjonær, kommer tilbake til styret som nestleder. Han er også aksjonær i Åmliavisa, og dessuten far til den konstituerte redaktøren i Frolendingen. Også Jens Petter Christensen, som jobber i Agderposten, er nytt styremedlem.

Usterud sier at det gamle styret ikke var profesjonelt nok ut fra en helhetlig vurdering av kompetansen om avisas utgivelse og økonomi.

Gikk i seg selv

Verken han, eller den ferske styreleder Henning Håkedal, mener utskiftningene skaper problemer for kontinuiteten i styret. 

– Selv har jeg vært en omkransende satellitt i systemet siden starten, sier Håkedal. Han omtaler dessuten Drivdal og Christensen som «gamle ringrever».

Ny trend

Håkedal er opptatt av å se styreendringene i lys av avisas historie. Han sier at avisa har vært hele bygdas hjertebarn, og at den historisk har blitt drevet på dugnad. Med det nye styret ser han starten på en ny trend.

– Vi har hatt en veldig sunn økonomi, men når vi nå har tatt en runde har vi blitt en mer normal bedrift. Derfor er vi opptatt av å sikre driften. At avisa er en arbeidsplass er også noe som gikk opp for oss. Også så vi at vi trenger fagkompetanse.

– Betyr det at det nye styret vil holde seg unna de redaksjonelle prioriteringene i framtiden?

– Et styre har aldri noe med det redaksjonelle å gjøre, slår den nye styrelederen fast.

– Omfattende jobb i vente

Olav Svaland, som i fjor måtte forlate avisa, kommenterer styreendringen slik:

– Det undrer meg at det måtte gå så lang tid før de innså at styret måtte byttes ut, sier Svaland.

Han mener det nye styret ikke er mer profesjonelt enn tidligere sammensetninger.

– Ellers ønsker jeg de lykke til med den omfattende jobben de har i vente. 

Til det gjentar Håkedal at de nye styremedlemmene er solide avisfagfolk som skal hindre at lignende hendelser som det som skjedde i august i fjor skal skje igjen.

Powered by Labrador CMS