Politiet rykket tirsdag kveld ut til Furuset etter melding om skyting mot en bil på en parkeringsplass.

Furuset-siktet gift med Dagbladet-leder

– Vi dekker saken på vanlig måte, sier Dagbladets nyhetsredaktør Frode Hansen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mannen som er siktet for drapsforsøk etter skyting på en parkeringsplass på Furuset i Oslo tirsdag, er gift med en redaksjonell leder i Dagbladet.

Saken er først omtalt av VG.

Natt til onsdag ble villaen som Dagbladet-lederen deler med den siktede, ransaket av politiet.

– Gode retningslinjer

– Vi dekker saken på vanlig måte. Det er ikke noe personalsak knyttet til dette og vi har gode retningslinjer for hvordan vi skal forholde i eventuelle habilitetsspørsmål, sa nyhetsredaktør i Dagbladet, Frode Hansen, til Journalisten torsdag ettermiddag.

Journalisten har kontaktet lederen, men har foreløpig ikke fått svar på henvendelsen.

Sjefredaktør i Dagbladet, Alexandra Beverfjord, sier til Journalisten at den Dagbladet-ansatte ikke har jobbet med saksfeltet – og derfor heller ikke har vært involvert i dekningen av denne hendelsen.

Etter VGs publisering torsdag kveld, har Dagbladet lagt ut følgende i sin rettelogg:

«Mannen som er siktet for drapsforsøk etter skytingen på Furuset har en nær relasjon til en ansatt i Dagbladet. Den ansatte har selvsagt ingen befatning med Dagbladets journalistiske dekning av saken. Dagbladet dekker denne saken på ordinært vis.»

Varetektsfengslet

Den siktede etter skyteepisoden på Furuset er varetektsfengslet i fire uker. Han benekter at han hadde til hensikt å drepe da han trakk av, skriver NTB.

Han ble pågrepet på Romerike i en bil som var etterlyst internt i politiet. Ifølge Romerikes Blad ble det funnet et automatvåpen og magasiner i passasjersetet på bilen. I bilen lå det også en skuddsikker vest.

Mannen ble i fjor ble dømt for grovt heleri av 1,5 millioner kroner. Denne dommen er anket.

VG skriver at tingretten i sin dom trakk fram at tiltalte samarbeidet med politiet i helerisaken, i tillegg til at han hadde tatt utdannelse, stiftet familie og fått seg jobb.

«Han synes dermed å ha lagt sin kriminelle fortid bak seg», står det i dommen.

Mannen har fra før flere dommer mot seg.

Begrunner omtale

I sin artikkel begrunner VG hvorfor de omtaler forholdet mellom den siktende og Dagbladet-lederen:

«Lederen i Dagbladet som VG omtaler, er selv ikke anklaget for å ha gjort noe klanderverdig, og det er da en høyere terskel for at media skal omtale personlige relasjoner. Det påligger likevel pressen et særlig ansvar om å være åpen om denne typen forhold.»

Videre står det:

«Det er en viktig debatt hva slags relasjoner fremtredende redaksjonelle medarbeidere kan ha. Det er også en viktig del av pressens oppdrag å sette søkelys på hvordan de selv fyller sin samfunnsrolle.

VG mener lederens rolle i Dagbladet gjør at opplysningen om ekteskapet til mannen som er siktet for drapsforsøk har offentlig interesse.»

VG skriver at avisen har vært i kontakt med medielederen, som ikke ønsker å kommentere saken.

RETTELSE: I en tidligere versjon av artikkelen sto det at det ble funnet en AK-47 i bilen til siktede.Dette stemmer ikke. Skytevåpenet var en tsjekkoslovakisk automatrifle, kalt Vz. 58.

Powered by Labrador CMS