Ansvarlig redaktør i VG, Gard Steiro.

Nedbemanning i VG

Gard Steiro: – Et tøft budskap å bringe

– Lettet over at det ikke er flere, sier klubbleder om kuttene. 

Publisert Sist oppdatert

Etter et styremøte torsdag ble det besluttet å komme med  tilbud om sluttpakker og gavepensjon til de ansatte i VG.  Det sier Gard Steiro, ansvarlig redaktør i VG, til Journalisten.  

Nedbemanningen innebærer kutt på 18 årsverk, som kommer i tillegg til en varslet organisasjonsendring.  Gavepensjonen vil gjelde alle som fyller 62 år de neste to årene, sier Steiro. 

– Det er fordi vi har et sparebehov som følge av reduserte inntekter fra papiravisen.

Tøft budskap

Han sier sluttpakker og gavepensjon er tilbud som går ut i hele VG, og at ikke nødvendigvis kun dreier seg om kutt i redaksjonelle årsverk.

– Dette er et tøft budskap å bringe, og noe vi skulle ønske vi kunne ha unngått. Det viktigste for oss nå er å løse dette på en god måte med frivillighet. Men tallet på 18 årsverk gjør at vi føles oss sikre på at vi vil kunne klare det, i en så stor organisasjon.

– Er det noen spesielle avdelinger som må belage seg på å bli færre?

– Det er ingen spesielle avdelinger, men vi driver med et større omorganiseringsprosjekt der det blir mange nye oppgaver. Det skjer likevel uavhengig av sparebehovene, avslutter Steiro.

Tidligere fredag ble de VG-ansatte informert om ledelsens nedbemanningsplan på et allmøte. 

– Lettet

Klubbleder i VG, Jostein Matre, sier til Journalisten at da beskjeden kom i november, om at det skulle spares 40 millioner kroner, forstod de raskt at det ville bli vanskelige å kutte uten at det ville ramme folk.

– Når tallet nå er kommet er vi lettet over at det tross alt ikke er flere.

Matre sier det er positivt at sluttpakke- og gavepensjonstilbudet har et lengre perspektiv, og at det åpnes opp for at man bruker året som kommer. 

Det vil imidlertid bli gitt en «hurtigsvarspremie» der de som søker sluttpakke innen en gitt dato vil få mer penger enn hvis man bruker lengre tid. For å få «hurtigsvarspremie» vil man måtte søke tidlig neste år.

Matre understreker at det reelle tallet på årsverk som forsvinner er 26, når man teller med ansatte som har sluttet uten å bli erstattet og ansatte som skrev under avtale om gavepensjon i fjor.

Usikre ansatte

– Det er ikke satt en endelig dato på måltallet på 18 årsverk, men det er i alles interesse at det går relativt fort. Hvis dette blir hengende over lenge kan det nok skape litt uro i organisasjonen, og både klubben og ledelsen er enige om at det er en fordel at dette ikke tar altfor lang tid.

– Hvordan ble beskjeden om kuttene mottatt blant de ansatte?

– Nå er det veldig kort tid siden, men jeg var innom tre avdelingsmøter som ble holdt etter allmøtet der jeg spurte hva de tenkte. Folk hadde frykta at det kunne vært et høyere tall. Men det er veldig stor usikkerhet på om vi kommer til å klare å nå tallet på 18. Jeg tror vi kommer til å nå det, men jeg vet ikke.

Powered by Labrador CMS