Mediefolk:

Ole-Kristian Bjellaanes slutter som nyhetsredaktør i NTB. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
Ole-Kristian Bjellaanes slutter som nyhetsredaktør i NTB. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix

Ole Kristian Bjellaanes slutter som nyhetsredaktør i NTB

Geir Terje Ruud konstitueres i stillingen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes i NTB slutter etter 14 år i jobben. Utviklingsdirektør Geir Terje Ruud konstitueres i stillingen fra 1. januar.

– Det er ingen som har bedt meg slutte nå, men jeg har aldri sett det som aktuelt å skulle nærme meg pensjonsalderen i denne jobben. Jeg har merket at motivasjonen for å være helt «på» ikke lenger er like sterk. Og da er det riktig – både for meg og NTB – å overlate roret til noen andre, sier Bjellaanes.

Han hadde erfaring fra Agderposten, Nationen, VG og Dagbladet da han i 1993 ble ansatt som journalist i NTB. I 2005 tiltrådte han som nyhetsredaktør og har ledet NTB gjennom svært krevende tider – en periode med kraftig inntektssvikt i mediebransjen og store endringer i hvordan publikum bruker medier.

– Vi har aldri hatt flere mediekunder enn nå. Og jeg vil påstå at vi aldri tidligere har hatt flere fornøyde kunder. Vi leverer redaksjonelle tjenester av minst like høy kvalitet som før, men kanskje av enda høye relevans og nytte for kundene, sier Bjellaanes.

Utfordrende endringer

Sviktende inntekter har tvunget fram reduksjoner i staben, omstillinger og omprioriteringer. Det har vært en stor utfordring, medgir Bjellaanes, som mener man før eller siden må ta diskusjonen om hvordan en allmenn, nasjonal nyhetstjeneste skal finansieres.

– Det å få betalt for nyheter er noe mange nyhetsredaksjoner, inkludert NTB, vet er vanskelig. NTB er likevel et av få byråer i verden som vokser, men veksten har i første rekke kommet på andre områder enn innenfor kjernevirksomheten. Vi er i dag en kommersiell bedrift som henter finansieringen vår både i og utenfor mediemarkedet. Det er en modell som har fungert bra, så får vi se om den er tilstrekkelig for å opprettholde det nivået vi ønsker, sier han.

Fortsetter i NTB

Bjellaanes har loset NTB gjennom ni norske valg og 18 statsbudsjetter, og har vært avgjørende for at NTB i dag er mer relevant for norske medier enn noen gang, mener sjefredaktør Mads Yngve Storvik.

Den avtroppende nyhetsredaktøren fortsetter i NTB for å jobbe med ulike prosjekter og skal også ha et særlig ansvar for det presseetiske arbeidet.

– Geir Terje Ruud konstitueres i stillingen fram til ny nyhetsredaktør er på plass. Vi går umiddelbart i gang med å rekruttere Bjellaanes' etterfølger, sier Storvik.

Redaksjonsklubbens leder Grethe Brandsø sier at klubben respekterer valget til Bjellaanes.

– Jeg ønsker ham lykke til videre, og Geir Terje Ruud lykke til i jobben som konstituert nyhetsredaktør, sier Brandsø.

Geir Terje Ruud er konstituert som nyheteredaktør. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
Geir Terje Ruud er konstituert som nyheteredaktør. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
Powered by Labrador CMS