Simen Sætre sluttet som journalist i Morgenbladet i 2018 for å skrive bøker på fulltid. – Selv om jeg jobber med bøker, er jeg ikke så langt unna journalistikken, sier han.

Graveprosjektet om lakseoppdrett ble til bok: – Nå blir vi tatt på alvor

Simen Sætre deler sine metoder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tidligere Morgenbladet-journalist Simen Sætre ble forfatter på fulltid etter at graveprosjektet om oppdrettslaks ble til bokavtale. Det fire år lange dypdykket i laksenæringen resulterte i boka «Den nye fisken», som ble utgitt i fjor høst.

Prosjektet ble til i 2016, da Sætre fremdeles jobbet som journalist i Morgenbladet. Sammen med Kjetil Østli, som startet Harvest Magazine noen år tidligere, satte Sætre i gang et graveprosjekt på tvers av redaksjonene.

– Kjetil og jeg har tidligere jobbet sammen i Aftenposten, og før det var vi i militæret sammen. Vi har hatt det mye gøy på jobb, og ville sette i gang noe nytt sammen. I Morgenbladet dekket vi forskning, men vi slet med å knekke koden for gravesaker. Harvest var på den andre siden opptatt av å dekke miljø, sier Sætre til Journalisten.

Med bakgrunn i Østlis interesse for laks og oppdrett, begynner de to å gjøre research – i førsteomgang for å definere hva som er interessant i krysningspunktet mellom forskning og laks.

– Vi begynte med postlister og fant interessante saker derfra. Postlistene brukte vi til å be om saksomslag, altså alle dokumentene i saken, før vi gikk inn og undersøkte hvordan oppdrettsnæringen forsøkte å styre forskningen til egen profitt. Vi fikk mange tips fra forskerne som satt på mye kunnskap som ikke kom frem, forklarer forfatteren.

Boikottet av næringen

Funnene resulterer i artikkelserien «Mørke motkrefter» som ble publisert parallellt i Morgenbladet og Harvest Magazine.

Serien vant ViS-prisen for forskningsjournalistikk i 2018, og var en av 44 kandidater til Skup-prisen i 2019. I tillegg satte den leserrekorder på nett for Morgenbladet, og fikk mye oppmerksomhet i miljøene den omhandlet.

– I begynnelsen ble vi diskreditert av næringen, men når folk leste boka forsto de mer. Da ble vi tatt på alvor, sier Sætre før han fortsetter:

– Det kan ha med å gjøre at bokformen, hvor man forteller historier gjennom karakterer, er mer sympatisk enn avisformen. Det kan også ha med å gjøre at vi rett og slett ble bedre.

Denne diskrediteringen gjorde det vanskeligere for forfatteren å få tak på fakta.

– Det var vanskelig å få innsyn i både myndighetene og næringens kilder, som nærmest boikottet oss. De likte ikke at vi gravde i dette, og var skeptiske til artiklene. Men gradvis begynte flere og flere å se at dette var legitimt. Det er flere som har rost boka som tidligere var negative til artiklene – inkludert folk fra næringen.

«Den nye fisken» blir født

Tilbake i 2018 fikk Sætre og Østli forespørselen om å trykke artikkelserien i bokform. Men de hadde selv andre tanker om prosjektets videre gang.

– Vi tenkte at det ble for enkelt å gi ut artiklene i bokformat, og at vi måtte prøve å skrive om stoffet. Vi ville dra det opp på et større lerret. Det er der ideen om den nye fisken ble født - historien om hvordan laksen ble temmet, hvordan næringen vokste frem, og alt som skjedde i kjølvannet, forklarer Sætre.

Å omgjøre et journalistisk graveprosjekt til en bok krevde noen omstillinger i både arbeidsprosessen og metodebruken.

– Det er en ting å jobbe med dramaturgi, men vi skjønte fort at vi måtte bli bedre på å frigjøre oss fra dokumenter og klare å uttrykke oss gjennom fortellinger. En god del litterær journalistikk som inspirerer meg, blant annet flere av prosjektene til Michael Lewis, handler om å vise komplekse problemstillinger gjennom karakterer.

Forfatteren forteller videre at den overbyggende fortellingen om laksen var med på å forme kronologien.

– Vi jobbet veldig systematisk med å forklare det som skjer. I tillegg måtte vi nærmest utvikle et eget språk, fordi mye av det boka bygger på er ren forskning. Som forfatter, eller journalist for øvrig, handler det om å lese så mye og bli så god at man kan formulere seg gjennom en historie.

Foredrag langs kysten

– En bok om oppdrettslaks er ikke nødvendigvis en salgssuksess. Vi visste ikke om vi kom til å få gode anmeldelser, og fant ut av at vi måtte bygge opp promoteringen helt fra grasrota, sier Sætre.

Derfor har han brukt høsten og store deler av vinteren på å reise langs norskekysten og holde foredrag.

– Dette er et tema som mange nordmenn er opptatt av, og som er viktig i mange lokalsamfunn. Oslo er ikke ett av de samfunnene, og vi skjønte at vi måtte ut på kysten hvor man faktisk ser konsekvensene.

Videre forteller han at prosjektet fortsetter å balle på seg, og at han fremdeles jobber med «Den nye fisken». Nå er det engelsk oversettelse og flere foredrag som står på agendaen.

– Selv om jeg jobber med bøker, er jeg ikke så langt unna journalistikken. Når jeg først jobber med noe, går jeg fullt og helt inn i det. Videre arbeid med boka er det som står på planen nå.

Powered by Labrador CMS