Fra venstre: Leder for Senter for undersøkende journalistikk Per Christian Magnus, Thomas Frigård og Kristine Holmelid, reportasjeleder ved SUJO. Foto: Privat

Thomas Frigård ble førstemann ut hos Senter for undersøkende journalistikk: – Smertefullt og ekstremt lærerikt

Ble også hans siste prosjekt for lokalavisen Raumnes.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da Journalisten intervjuet Thomas Frigård i fjor sommer i forbindelse med hans engasjement som «gravehjelper» i Landslaget for lokalaviser (LLA), nevnte han avslutningsvis at han hadde et nytt graveprosjekt på gang for lokalavisen Raumnes.

Han ville bruke to fridager til å gå igjennom dommer avsagt i den lokale tingretten de to siste årene. Han hadde nemlig en hypotese han ønsket å sjekke ut.

Leste dommer

Hypotesen ble etter hvert til det første prosjektet som Senter for undersøkende journalistikk i Bergen (SUJO) involverte seg i.

Frigård gikk igjennom alle straffesaksdommer avsagt i Øvre Romerike tingrett de siste tre årene, skriver SUJO på sin nettside. Undersøkelsene viste at det i omtrent halvparten av sakene ble gitt strafferabatt på grunn av lang saksbehandingstid.

Frigård og SUJO har samarbeidet tett fram mot publisering og hatt en rekke møter. Delvis på Skype, og delvis hos Media City Bergen, hvor SUJO holder hus.

Til Journalisten forteller Frigård at hjelpen han har fått fra det nyopprettede senteret har gitt graveprosjektet et skikkelig løft.

– Jeg hadde gjort all research ferdig og hadde alle dataene. SUJO hjalp meg med å kartlegge alle sakene og skrive ned alle kildene som passet til hver enkelt artikkel, slik at jeg endte opp med et ferdig kart . Mye av dette hadde jeg i hodet fra før, men de bidro veldig med å strukturere all informasjonen.

Ber lokalaviser søke

Han mener særlig lokalaviser bør benytte seg av mulighetene SUJO tilbyr.

– Jeg anbefaler alle lokalaviser med et graveprosjekt å søke hospitering hos SUJO. Kompetansen man tar med seg tilbake til redaksjonen kan deles –overføringsverdien er stor, og på denne måten bidrar man til å heve den journalistiske kvaliteten på produktet man gir leserne, sier Frigård.

Å jobbe så tett med andre om et prosjekt var en ny oppleve for ham.

– Jeg er ikke vant til at man går igjennom linje for linje i redigeringsprosessen, noe som til tider var veldig smertefullt. Men det bidro til at jeg leverte fra meg noe som var veldig gjennomarbeidet. Det var også en vanvittig lærerik prosess.

Den første saken ble publisert 26. januar. Deretter har det kommet en rekke saker. Og sist søndag ble saken plukket opp som toppsak i NRK Søndagsrevyen.

Frigård startet i ny jobb i Kommunal Rapport 1. februar.

Powered by Labrador CMS