Gruppa «Gule skjorter for ytringsfrihet» har gjort seg kontroversielle ved å fysisk støtte SIANs rett til å ytre seg. Her fra SIAN-demonstrasjonen i Oslo sommeren 2021.
Gruppa «Gule skjorter for ytringsfrihet» har gjort seg kontroversielle ved å fysisk støtte SIANs rett til å ytre seg. Her fra SIAN-demonstrasjonen i Oslo sommeren 2021.

Mener seg fremstilt som SIAN-aktivister: Klager til PFU

Interessegruppe reagerer på ordbruk i avisomtale.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Både Utrop og lokalavisa Varden er klaget inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) av Veslemøy Lian, lederen for gruppa «Gule skjorter for ytringsfrihet». Gruppa har ved flere anledninger gjort seg synlige på SIAN-demonstrasjoner, men Lian reagerer på de to avisenes ordbruk i omtalen av gruppa.

13. oktober i fjor publiserte lokalavisa Varden nyhetsartikkelen: «Demonstrerte mot muslimer – så gikk de til Kebab House».

Seks dager senere publiserte Utrop en tilsvarende sak, med tittelen «SIAN holdt islamdemonstrasjon – så gikk støttespillerne på Kebab House».

«Vi er ikke SIAN-aktivister slik det feilaktig blir fremstilt i Utrop. Vi i de gule skjortene demonstrerte ikke «mot Islam», slik artikkelforfatteren hevder, men for ytringsfrihet, som også gjelder for SIAN», skriver Lian i PFU-klagen.

I klagen beskriver lederen gruppa som ei løst sammensatt interessegruppe, som jobber for å fremme forholdene for ytringsfrihet i Norge.

Kom ikke til enighet

Lian oppfører brudd på åtte punkter i Vær varsom-plakaten (VVP) for Utrop, og ni punkter for Varden. Hun mener begge artiklene presenterer feilaktige opplysninger, at de mangler dekning for tittel, og at omtalen virker stigmatiserende.

Etter klagen har Utrop endret omtalen fra «aktivister» til «støttespillere», og skriver i sitt tilsvar at de mener det er god dekning og dokumentasjon for bruken av dette ordet.

Til dette har gruppelederen svart:

«Vi er hverken SIAN-aktivister eller støttespillere. Vi er aktivister og støttespillere for ytringsfriheten og forsamlingsfriheten nedfelt i Norges grunnlov», skriver hun til PFU.

– Helt ubestridt

Varden skriver i sitt tilsvar: «At 'gulskjortene' støtter SIAN, må være helt ubestridt og en usedvanlig lite kontroversiell karakteristikk. Klager skriver selv, i klagen, at de har 'stilt opp på SIAN sine stands'. Dette er nettopp dette som framgår klart og tydelig av den innklagede artikkelen; 'de reiser rundt og demonstrerer sammen med SIAN for retten til å ytre som de gjør'.»

Videre:

«Det er grunnleggende paradoksalt og selvmotsigende at en 'interessegruppe som er opptatt av å fremme forholdene for ytringsfrihet i Norge' mener at det å omtale rent faktiske forhold utgjør intet mindre enn ni brudd på Vær varsom-plakaten», skriver lokalavisa til PFU.

I begge klagene oppfører Lian brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 3.2, 3.9, 3.10, 4.1, 4.3, 4.4, 4.10 og 4.12. Klagen mot Varden omfatter også punkt 3.1.

Klagen behandles i PFU onsdag 26. januar.

Powered by Labrador CMS