Dette er fotovinneren på Gull og Gråstein

GULL OG GRÅSTEIN (Journalisten): Drammens Tidende dro med seg to priser hjem fra Sundvolden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Drammens Tidende vant med både gravejournalistikk på First House og med fotografering av tragisk ulykke. 

Vinnerbildet tatt av fotograf Lina Selin er fra Konnerudgata hvor to unge menn mistet livet sitt. Dette preget et helt lokalsamfunn i Sylling. Juryen skriver at:

“Vinnerbildet forteller historien om den tragiske hendelsen på en enkel, men sterk måte. Det viser tapet og sorgen – tatt på en respektfull måte. Det lave standpunktet til fotografen er vesentlig for komposisjonen, som gir bildet dybde. Innholdet i fotografiet består av få, men viktige elementer: Den sørgende mannen, autovernet, blomstene, veien og skiltet i bakgrunnen. Sammen forteller dette historien – her er det ikke behov for mye tekst for å forstå bildet og budskapet.”

Juryen viser til at ofte brukes dokumentasjon fra selve ulykken når slike hendelser skal visualiseres. Dette viser at enklere bilder, med mer følelser, mange ganger kan formidle enda flere historier ved slike hendelser.

Drammens Tidende fikk også med seg journalistikkpris fra konferansen. Eller det vil si to tidligere journalister i DT fikk prisen. Silje Sjursen Skiphamn, som i dag arbeider i Dagsavisen Fremtiden og Ragnhild Ask Connell, som er informasjonsarbeider i EB, vant journalistikk-prisen sammen for avsløringene av rollen First House spilte i lokaliseringen av nytt sykehus i Buskerud.

Her kan du lese metoderapporten til Drammens Tidende

Det begynte med en tilfeldig nyhetssak om at Drammen kommune skulle bruke 1,6 millioner kroner på konsulenthjelp for å sørge for at sykehuset forble i kommunen. Men da spørsmålet kom om hva pengene var gått til, ble det brått tyst. 

Systematisk arbeid brakte gradvis informasjonen fram. Juryen skriver at DT med sin utholdenhet la et så stort press på kommunen at den til slutt måtte levere ut strategidokumentet som kommunens ledelse hevdet ikke eksisterte.

Dette dokumentet ga et innblikk i arbeidsmetodene til First House. 

“Prisvinnerne har selv vært opptatt av å fremheve dette som en avsløring som «mange» kunne gjort og i den forstand at forutsetningen ikke var at de jobbet i en stor redaksjon med de ressursene det medfører. Det er i og for seg riktig, men de grunnleggende forutsetningene, journalistisk teft, utholdenhet, fokus og kreativ bruk av egne spalter for å drive saken fremover, er likevel et imponerende stykke arbeid som fortjener stor ære.”

Powered by Labrador CMS