Veronica Westhrin (til venstre) og Line Tomter mottok pris i Lillestrøm lørdag kveld. Foto: Glenn Slydal Johansen
Veronica Westhrin (til venstre) og Line Tomter mottok pris i Lillestrøm lørdag kveld. Foto: Glenn Slydal Johansen

Gull- og gråstein-prisen til NRK-journalister

LILLESTRØM (Journalisten): Vant pris for kritisk journalistikk på First House.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Thor Øistein Eriksen, Veronica Westhrin og Line Tomter fra NRK Telemark er tildelt Gull og gråstein-prisen for 2017. Westhrin og Tomter mottok prisen under den lokale journalistkonferansens festmiddag på Lillestrøm lørdag kveld. 

På konferansen for to år siden mottok Drammens Tidende for journalistikk på den rollen PR-byrået First Houses spilte for lokaliseringen av nytt sykehus i Buskerud.

Etter det vant First House oppdrag i Telemark, noe NRK-journalistene har fulgt med på. Denne gang undersøkte NRK bånd mellom fylkesordfører Terje Riis-Johansen og First House-gründer Bjørn Richard Johansen og spurte om hva prosjektet “Invest in Telemark” har ført til.

– Svarene de etter hvert fikk, var ikke særlig betryggende. Blant annet ble det avdekket at på få år har det blir brukt milliarder i såkalte regionale utviklingsmidler i regi av fylkeskommunene, men at kravet til resultater og kontroll, er lave. De ble dokumentert at First House også jobbet for flere av kundene de introduserte for fylkeskommunen, uten at de opplyste om dette før NRK avdekket saken. Og det ble avslørt en fakturerings- og rapporteringspraksis som Telemark kommunerevisjon ga skarp refs. Og det vakte naturligvis oppsikt hvordan ingen regning var for liten og ingen var for stor for PR-byrået, som uten å nøle hadde levert faktura for å få igjen pengene for en softis kjøpt på en bensinstasjon. Praksisen tålte naturligvis ikke dagens lys, og både First House og fylkeskommunen måtte beklage, heter det i jurybegrunnelsen.

Juryen har blitt ledet av VGs avisdirektør Audun Solberg. Vinneren er plukket ut blant de siste to årenes journalistprisvinnere fra de åtte fylkene som deltar på konferansen.

Fotopris

Fotoprisen gikk til et bilde Christian Erik Bergheim fra Hamar Arbeiderblad for bildet Skibladner på Mjøsa.

– Han har levert et stemningsfullt bilde, som setter leser og seer rett inn i settingen. Det er godt komponert, har god dybde, og gir et godt bilde av folkelivet.Fotografen har klart å finne en god posisjon i en situasjon der vind og vær gjør at motiv endres raskt, het det i jurybegrunnelsen som ble lest opp av konferanseleder May-Britt Bjørlo Henriksen.

Fredag vant Hallingdølens journalist Sindre Thoresen Lønnes videoprisen for videoreportasjen “Drilltroppen”.

– Vinnerbidraget er en nydelig fortalt historie om noe lite, men på mange måter noe viktig i et lokalmiljø. Filmen skiller seg ut fra de andre bidragene fordi den inneholder et visuelt konsept. Historiefortelleren har gjort morsomme grep, og har et anslag som skaper forventning hos seeren. Gode og gjennomtenkte grep drar oss gjennom historien, som har en god avslutning. Filmen har også en herlig hovedperson som enhver seer faller for. Hun er neppe tilfeldig valgt, heter det fra juryen, som har blitt ledet av Ragnhild Ås Harbo.

Powered by Labrador CMS