Jukser Dagbladet?

Siterer Nina Karin Monsen fra egen avis, men sitatet finnes ikke.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I dagens utgave av Dagbladet sier Guro Sibeko, tidligere nestleder i Landslaget for lesbiske og homofile (LLH) at Fritt Ords styreleder Francis Sejersted tar liv. Hvis vi kan tro på noen av avisens sitater.

Temavariasjoner

I tittelen gjengis Sibeko bak anførselstegn slik:

«Sejersted kan ta liv.

I teksten er hun gjengitt slik:

– Du tar liv ved å gi Fritt Ord-prisen til Nina Karin Monsen.

Leseren må gjette om det første sitatet bare har ett anførselstegn fordi det er en parafrase, eller om dette er design. Normal avispraksis skulle tilsi at det er ekte, siden det ikke går lengst. I så fall er kanskje den andre uttalelsen en spisset versjon.

Gjengir laget sitat

Det siste ville være i tråd med avisens håndtering av saken. For den saks skyld også i tråd med Sibekos debatteknikk, siden hun gjennomgående tillegger Monsen mer ytterliggående standpunkter enn prisvinneren selv har gitt uttrykk for. I gårsdagens debatt på Redaksjon En inkluderte polemikken en påstand om at Monsen «sammenligner homofile som får barn i samkjønnsrelasjoner, med nazister» (Sibeko).

Dagbladet yter selv sin skjerv ved å sitere Monsen i en faktaboks på side 41. Under tittelen «Dette sa Monsen», skriver avisen:

«Lesbiske får handikappede barn» i Dagbladet.

Vrioperasjon

Et søk på Dagbladet.no gjenfinner ikke denne uttalelsen i avisa. Arkivsøket Retriever gir samme resultat. Hvis jeg ikke har misset på søket, grenser dette til juks.

Monsen har sagt til Dagbladet at barna «starter livet med et handikap». Resten er klart avisas iherdige forsøk på å trekke hennes kanskje ubarmhjertige utfall lengre.

Sitatbruken ligner sterkt på den NRK.no forleden bedrev overfor Martin Kolberg i Ap. Han ble gjengitt på uttalelser om at han ville «Knuse radikal islam» (tittel). «Sitatet» var falskt, noe NRK.no til slutt og ganske motstrebende måtte innrømme.

Også i Kolberg-saken ble forresten sitattriksingen straks adoptert av en rekke debattanter og journalister som mislikte Kolberg. Det samme skjer nå med mange forvrengninger av Monsen.

De fleste som har jobbet på desk, vet at fristelsen til å trekke uttalelser langt, ofte går ut over opptuktelsen. Denne praksisen har sine historiske røtter i medienes tilnærmede monopol på å beskrive virkeligheten i masseopplag. Nå er den utfordret av nettet, og står forhåpentlig for fall. Jo før, jo heller.

Oppdatert:

Uttalelsen Dagbladet viser til er hentet fra et intervju 26. april. Hele avsnittet lyder slik:

- Lesbiske ser på mannen som en stut, en ren melkemaskin til bruk i avl. De oppsøker en helseklinikk for de få utvalgte donorer. Det mener jeg er rasehygiene på privat basis medbioteknologers hjelp. Slike kvinner nedverdiger seg selv og sitt barn. De lar barna starte livet med et handikap, sier Monsen til Dagbladet.

- Mener du virkelig at disse barna er handikappede?

- Jeg vil klart kalle det handikap. Det får kognitive og følelsesmessige konsekvenser at de er fratatt en far - av Stortinget. En del av disse barna vil jeg tro blir sinte ogvil gå til søksmål mot staten.

Powered by Labrador CMS