Politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit, fotografert på på Høyres valgvake i 2018.

VG-redaktør: Skogen Lunds kritikk kan skape usikkert rundt VGs prioriteringer

Bredside fra politisk redaktør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit, kommer i en lørdagskommentar med sterk kritikk av Kristin Skogen Lund, konsernsjef hos VGs eier Schibsted.

«VGs redaktør og journalister har integritet til å stå mot press utenfra. Vi er vant til det. Men det er både underlig og problematisk at vi havner i en situasjon der VGs ledelse er nødt til å rykke ut og gi en offentlig forsikring om vår uavhengighet - på grunn av våre egne eiere», skriver Skartveit.

Kommentaren kommer som en reaksjon på at Skogen Lund for litt over en uke siden uttalte på et studentseminar at hun hadde vært «jævlig irritert» på VGs dekning av Tangen-saken. Konsernsjefen la også til at det oljefondsjef Nicolai Tangen hadde blitt utsatt for, var «helt vanvittig».

Etter flere runder med kritikk, blant annet fra Schibsted-eiere, tok konsernsjef Skogen Lund selvkritikk for uttalelsene

– I ettertid skulle jeg ønske jeg hadde formulert meg annerledes, skrev Skogen Lund, via kommunikasjonsdirektør Atle Lessum, til Journalisten.

Men Journalistens oppfølgerspørsmål om hvordan hun ønske hun hadde formulert seg i stedet, ønsket hun ikke å svare på. Heller ikke om uttalelsen var å anse som en beklagelse.

«Problemet med at hun som konsernsjef kritiserer et av sine mediehus, er ikke at hun presser oss til å endre vår dekning. Det vil hun uansett ikke lykkes med. Men problemet er at leserne kan begynne å tvile på oss. Det handler om vår troverdighet.»

Hun fortsetter:

«Hva vil leserne tenke neste gang det skjer noe interessant rundt Tangen? Hvis VG da ut fra journalistiske kriterier ikke prioriterer å dekke det, vil noen lure på om det er fordi Skogen Lund sa det hun sa da hun var på studentseminar i Bergen?»

Skartveit skriver videre at Skogen Lunds uttalelser ikke bare er et problem for VG.

«Hva med de Schibsted-avisene som har valgt en annen redaksjonell linje i sin dekning i Tangen-saken? Etter hennes angrep på VG kan leserne lure på om noen av de andre av Schibsteds mediehus vil være tilbakeholdne i saken. Før konsernsjefen gikk ut på denne måten, ville de færreste finne på å stille et slikt spørsmål.»

VG-redaktøren skriver også at så langt hun vet, har eier Schibsted aldri tidligere blandet seg inn i avisens journalistikk

«Det er et knesatt prinsipp, som har vært respektert av våre eiere.»

Les hele kommentaren hos VG.

Powered by Labrador CMS