- De ansatte overkjørt med dampveivals

Leder i redaksjonsklubben legger ikke fingrene imellom etter at Dagbladets lokaler er avertert til leie.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det har lenge hersket en forventning om at Dagbladet med Berner Media Holding vil bli flyttet til eier Aller Medias nye bygg på Hasle utenfor Oslo sentrum. 

Etter at begge medieselskapene har vært gjennom kostnadskutt og nedbemanninger, er bygget som skal stå klart til våren neste år blitt stort nok. Problemet er bare at det finnes ikke styrevedtak på at Dagbladet skal flyttes fra Havnelageret. 

Bak folks rygg

Klubbleder Harald Klungtveit i redaksjonsklubben forteller at han ikke har den hele og fulle oversikt ennå siden de tillitsvalgte i mediehuset ikke er blitt forsøkt involvert i prosessen.

- Så vidt jeg forstår ledelsen her på huset har de nå gitt opp kampen mot en hodeløs tvangsflytting bort fra Oslo sentrum. I tillegg til sjokkbeskjeden om at Aller-konsernet gjør sånt bak de ansattes rygg, fikk folk i dag i fleisen at selve flyttingen kan skje allerede til våren.

Helt siden i august har meglerfirmaet Malling & Co hatt annonse for utleie av Dagbladets lokaler på Finn.no. Tirsdag ble lokalene også avertert i Dagens Næringsliv.

Bygget på Hasle står klart i første kvartal neste år, og dette er også perioden Malling & Co har meldt lokalene til Dagbladet ledig. Riktignok med en fleksibilitet på lokalenes størrelse. 

Det var varslet at uansett om flytting fant sted eller ei, ville det bli større fremleie av lokalene ved Operahuset.

Ingen vedtak

Klungtveit forteller at han verken kjenner til styrevedtak eller reelle utredninger bak flytteplanene. 

- Så både klubbene og styrerepresentantene er holdt for narr. Personlig er jeg forbannet. På det mer formelle planet er dette etter min mening soleklare brudd på Hovedavtalen i et helt kapittel av paragrafer og Arbeidsmiljøloven. I tillegg til at eierne over natta går til angrep på Dagbladets langvarige tradisjon for konstruktiv dialog med tillitsvalgte. Dette kan bli en alvorlig tillitskrise, sier han. 

Klubblederen mener annonseringen av lokalene viser tegn på inkompetanse hos de danske eierne om hva det vil si å eie nyhetsmedier og i journalistisk strategi. 

- Heldigvis har de ennå god tid til å snu, og jeg håper selvsagt at de vil ta reaksjonene innover seg. Det er journalistene som er kjernen i alle satsninger framover.

Visste ikke ledelsen?

Ledelsen skal ha sagt at de selv ikke ville vurdert og på egenhånd flytte til Hasle. Et sted også Arbeiderbladet forsøkte å finne seg til rette, men mislyktes. Klubblederen frykter at flytting bort fra sentrum vil gjøre stor skade på Dagbladet, både journalistisk og økonomisk.

Klungtveit sier det fremstod som at heller ikke ledelsen visste om at lokalene var blitt lagt ut til leie. 

Journalisten har forsøkt å få sjefredaktør John Arne Markussen og administrerende direktør Tore Stangebye i Berner Media i tale. Dette har vi så langt ikke lyktes med. Aller Medias toppsjef i Norge, Roger Hansen, henviser på sin side henviser til Stangebye for kommentarer. 

- Så vidt jeg forstår har temaet flytting bare helt overfladisk blitt diskutert i bedriftsstyret. En utvalgsrapport fra i vår som konkluderte med at det ikke fantes noen fordeler for Dagbladet ved en flytting, heller ikke økonomisk, har blitt ignorert. Hva som har skjedd videre har blitt hemmeligholdt. Det har vært en ren skinnprosess. Hvis det faktisk gjennomføres, er de ansatte overkjørt med dampveivals, konkluderer klubbleder Klungtveit. 

 

 

Powered by Labrador CMS