NRKs beslutning kommer ifølge NTB etter en dokumentarfilm «Leaving Neverland» om Jackson fra amerikanske HBO. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / NTB scanpix

NRK fjerner Michael Jacksons musikk i to uker etter beskyldniger i ny dokumentar

Nye beskyldninger om overgrep.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter at den avdøde popstjernen er blitt beskyldt for seksuelle overgrep i en ny dokumentar, har NRK bestemt seg for ikke å spille Michael Jacksons musikk.

NRKs beslutning kommer etter dokumentarfilmen «Leaving Neverland» om Jackson fra amerikanske HBO. Der anklages han for å ha begått grove overgrep mot to gutter da de var sju og ti år gamle.

Dokumentaren ble vist i USA 3. og 4. mars. NRK bestemte seg søndag for at dokumentaren skal vises søndag 10. mars. Også britiske BBC Radio 2 har bestemt seg for å fjerne Michael Jacksons musikk fra spillelistene.

Ifølge NRK er det er spillelistene på radiokanalene P1, P13 og P1+ som blir berørt. På TV er det ingen planer om å sende musikk av Jackson de nærmeste ukene.

– Brudd på avtale

HBO-dokumentaren er flere ganger blitt forsøkt stanset av den avdøde popstjernens familie. Filmskaper Dan Reed, Channel 4 og HBO er beskyldt for ikke å ha latt familien komme til orde, men protestene har ikke ført fram.

I et søksmål som er tatt ut, heter det at HBO bryter en kontrakt fra 1992 der TV-kanalen fikk rettigheter til å vise en av Jacksons konserter. I kontrakten står det at HBO får vise «Michael Jackson in Concert in Bucharest: The Dangerous Tour», og at HBO ikke skal uttale seg nedsettende om Jackson på noe tidspunkt i framtiden.

– Det er vanskelig å forestille seg et mer direkte brudd på klausulen om ikke-nedsettende omtale, heter det i søksmålet hvor det antydes et krav om erstatning på over 100 millioner dollar.

– Vil vise hensyn

NRKs musikksjef Knut Henrik Ytre-Arne sier det er flere årsaker til at NRK har fattet beslutningen om å stanse spillingen av Jacksons musikk de neste to ukene.

– NRK har gjort dette for å vise hensyn til folks følelser, sier Ytre-Arne.

– Michael Jackson har hatt en enorm populærkultur betydning og er en viktig artist for et stort publikum. Det er vanskelig å si nå om NRK kommer til å slutte å spille musikken hans helt, men vi må se på hvordan publikum fremover reagerer på innholdet i dokumentaren, sier han.

– Programledere som selv ønsker å spille Michael Jacksons musikk, og i så fall forklare hvorfor musikken spilles, står helt fritt til det, sier Ytre-Arne.

Powered by Labrador CMS