Konfliktfondet er NJs finansielle muskler ved eventuelle konflikter.
Konfliktfondet er NJs finansielle muskler ved eventuelle konflikter.

NJ vil åpne krigskassen

Har 75 millioner på bok til eventuelle konflikter. Nå åpnes det for at noe av pengene kan brukes på andre ting.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Når landsmøtet kommer sammen til våren skal representantene ta stilling til om de vil åpne for å hente penger ut av kontoen Norsk Journalistlag (NJ) sparer til eventuelle konflikter. Etter tredje kvartal var saldo i det såkalte Konfliktfondet på 75 millioner kroner, det er en økning på 4,5 millioner kroner siden 2014 begynte. Avkastningen skal ha vært uvanlig god i år, ble det opplyst på et landsstyremøte denne uka.

De siste årene er det ikke tilført midler til streikefondet. Saldoen har ene og alene økte på verdiøkningen av de investerte pengene (se faktaramme under).

I 2010 vedtok landsstyret å åpne Konfliktfondet. På dette tidspunktet var fondet på 63 millioner kroner. Utgifter til mekling og arbeid i forbindelse med bruddet i MBL-oppgjøret var årsaken til den ekstraordinære bruken av konfliktmidlene.

[factbox:1-center]

Tar mulige grep

Det er vedtektsutvalget som ser på forskjellige grep som kan tas om økonomien i NJ. I utvalget, som ledes av NJs nestleder Hege Iren Frantzen, sitter OJ-leder Rolf Johansen, BTs klubbleder Dag Idar Tryggestad, leder i NJA Britt Ellen Nergård og August Ringvold i NJ.

- Vi ser på alle mulige ideer, og så har vi fått beskjed fra organisasjon om å se på muligheten for å bruke av fondet, sier hun. Organisasjon gjelder både ansatte i NJ og medlemmer i Arbeidsutvalget og Landsstyret (LS).

En spesifikk prosentsats av fondet som kan brukes til annet enn streik, er ennå ikke satt.  X-prosent sier Frantzen først, men antyder et nivå fra 2-3 prosent og opp mot 5 prosent. Det er først under landsstyrets møte i januar at et konkret forslag vil foreligge. Det LS konkluderer med da, er etter all sannsynlighet det Landsmøtet må fordøye når de samles på Fornebu i mars.

Frantzen vil gjerne ha tilbakemeldinger på størrelsen.

NJs muskler

Kanskje kan det også være behov for om beslutninger om ekstraordinært bruk fra fondet skal kunne tas utenom landsmøter. I en tid hvor bransjen forandrer seg kjapt kan to år være lang tid å vente.  NJs nestleder understreker at det samtidig er viktig at landsmøtet får tryggheten og vissheten slik at de vet det ikke plasseres ett sugerør inn i fondet.

- Disse pengene representerer våre muskler om vi trenger å gå i konflikt. De viser vår styrke.

Det foreligger ingen konkrete forslag på nøyaktig hva midlene eventuelt skal gå til, men det handler ifølge nestlederen om å være rustet for en fremtid vi i dag ikke kjenner til.

Powered by Labrador CMS