Utviklingsminister Heikki Holmås dobler det omstridte reisestipendet og flytter tildeling av penger fra departementet til Pressens Stipendkomité. Foto: Birger Hagevold Johansen/SV

UD endrer reisestipend

Nå skal Pressens Stipendkomité dele ut pengene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det har vært mange kritiske røster til Utenriksdepartementets utdeling av reisestipend til journalister som ønsker å følge statsrådene på tur. Blant annet har kritikken gått på at båndene mellom journalister og politikere blir så tette at det kan hindre kritisk journalistikk.

Les også: Redaktør: Stipendene korrumperer

Ifølge Dagsavisen endres nå reisestipendene. Avisen skriver at det er Pressens Stipendkomité og ikke departementet som deler ut pengene.

– Vi dobler summen som settes av til reisestipend fra neste år, men vil la pressen selv forvalte pengene, sier utviklingsminister Heikki Holmås til avisen.

I 2014 er det ifølge Dagsavisen satt av 500.000 kroner til reisestipend for journalister.

Endringen kommer etter at RORG-samarbeidet, Internasjonal Reporter, Norsk Journalistlag og lærere i globale emner for journalister ved Høgskolen i Oslo og Akershus i fjor sommer i et brev foreslo endringer av stipendpraksisen.

IR-leder Stian Eisenträger sier til Journalisten at han ikke har lest svaret fra departementet, men han har lest artikkelen i Dagsavisen. Ut fra det som står der sier han det er gledelig og fint at statsråden følger rådet fra presseorganisasjonene og legger tildelingen av stipendene til Pressens Stipendkomité.

– På den måten kan vi sikre troverdighet og større uavhengighet i journalistikken. Vi håper selvfølgelig at denne ordningen gjør at det ikke blir stilt like store spørsmål ved slike stipender. Vi må selvfølgelig se på hvordan tildelingen organiseres i praksis. Men det vil være naturlig å for eksempel opprette komité med representanter fra instansene som underskrev forslaget.

Powered by Labrador CMS