Journalist og dokumentarist Mads Brügger er ansikt utad for dokumentarserien «Den sorte svane».

Hodene ruller etter publiseringen av «Den sorte svane»

Politianmeldelser, oppsigelser og suspensjoner etter den avslørende dokumentarserien.

Publisert

I Danmark har publiseringen av dokumentarserien «Den sorte svane» denne uka allerede ført til konsekvenser.

Flere personer som i dokumentarens skjulte opptak navngis og eksponeres for koblinger til hvitvasking eller annen kriminalitet, har mistet jobb eller verv etter premieren.

Hotellkonge trekker seg

Serien ble først forsøkt stanset i retten av hovedkilden Amira Smajic. En advokat som fikk sparken allerede før publiseringen står fremdeles i en rettsrunde med krav om å bli klippet ut av serien, som sendes på dansk TV 2. Avgjørelsen er ifølge danske medier ventet i dag, fredag 31. mai.

En annen advokat har blitt politianmeldt av den danske advokatforeningen etter opptreden som eksponeres i serien, skriver Advokatwatch.

Hotellkonge Birger Arp-Hansen trekker seg fra styret i egen hotellgruppe, omtaler Estate Media. Arp-Hansen er medeier av flere nattklubber i København som omtales i dokumentaren.

– Min bror opplyser at han ikke har kjennskap til at det har foregått noe ulovlig i hans selskaper, men har likevel valgt å trekke seg fra styret for at det ikke skal kunne oppstå tvil om troverdigheten til Arp-Hansen Hotel Group A/S, sier bror og medeier Henning Arp-Hansen til avisa.

Suspenderer medarbeidere

Samtidig er styreformannen i håndballklubben Team Sydhavsøerne ferdig i klubben etter at møter der hvitvasking ble diskutert ble vist i dokumentaren, bekrefter klubben selv. 

Forretningsmannen har trukket seg fra styreverv i åtte forskjellige selskaper. Ifølge danske TV 2 har mannen avvist å kjenne «muldvarpen» Smajic.

Konsulentselskapet Cowi har suspendert to medarbeidere etter dokumentaren, opplyser de selv til danske TV 2.

Selskapet har erkjent feil etter at TV 2 avslørte at de kjente til, men godkjente problematisk håndtering av fourenset jord uten anmerkninger.

I Norge sendes dokumentaren under Brennpunkt-fanen. NRK har vært samarbeidende produsenter på serien.

Powered by Labrador CMS