En pur ung Arve Bartnes ble intervjuet i Journalisten i 2005 etter bråket rundt «Jakten på Nokaspengene».

NRK trosset forbud og kringkastingssjefen ble politianmeldt: Nå er den historiske saken fra 2005 aktuell igjen  

Høyesterettsavgjørelse om Nokas-dokumentar bremser forsøk på å stanse norsk journalistikk.

Publisert Sist oppdatert

Historien om den ferske danske dokumentarserien «Den sorte svane», som i Norge sendes under NRKs Brennpunkt-fane, har slående likheter med en nesten 20 år gammel norsk medierettstvist.

«Den sorte svane», som ble publisert denne uka, ble like før publisering forsøkt stanset i dansk rettsvesen av hovedkilden Amira Smajic. Den advokatutdannede kvinnen er hovedkilden til dokumentaren, og har agert som muldvarp så dansk TV 2 har kunnet gjøre skjulte opptak av kriminelles metoder for hvitvasking av penger.

I oktober 2005, mens pressenorge i utgangspunket hadde sin fulle hyre med å dekke rødgrønne regjeringsforhandlinger på Soria Moria, seilte en historisk sak opp i domstolene.

En hovedkilde, som selv hadde bidratt til skjulte opptak av kriminelle, forsøkte å få stanset en dokumentarserie med hvitvaskingsmetoder som tema.

Mente publisering medførte fare for liv

Christer Tromsdal, som hadde vært kilde for Brennpunkt-dokumentaren «Jakten på Nokaspengene», gikk til retten og krevde at NRK fikk forbud mot å sende dokumentaren som planlagt, 4. oktober 2005.

Tromsdal viste til en avtale han påsto å ha med journalist Arve Bartnes, og mente også at kringkasting av programmet ville medføre stor fare for hans liv.

Daværende kringkastingssjef John G. Bernander fikk bot på 150.000 kroner.

Og han fikk medhold hos Oslo byfogdembete: NRK fikk forbud mot å sende dokumentaren.

Dagen etter, 5. oktober, gjorde NRK nettopp det likevel, i stedet for å vente på behandling av anken. De trosset retten og sendte dokumentaren.

– Det vi gjør i dag i forhold til namsretten, er selvfølgelig vanskelig, fordi vi tar domstolens arbeid på alvor. Det gjorde vi i går og tok programmet av, selv om vi mente rettsanmeldelsen var feil, sa daværende kringkastingssjef John G. Bernander til egen kanal.

Og fikk støtte fra både presseorganisasjonene, konkurrenten TV 2 og Kringkastingsrådet.

Bernander-bot

Som respons politianmeldte Tromsdal kringkastingssjefen personlig.

I 2006 ble Bernander pålagt 150.000 kroner i bot for å ha overtrådt straffelovens paragraf 343, der det heter at den som handler mot et lovformelig nedlagt forbud kan straffes med bøter eller med fengsel inntil 4 måneder.

Bernander nektet å vedta boten, som falt bort i 2007 da saken etter hvert gikk videre i rettssystemet.

Gikk til Høyesterett

NRK fikk nemlig prøvet anken hos både lagmannsrett og Høyesterett.

En enstemmig Høyesterett forkastet avgjørelsen fra første rettsinstans.

Etter «ytringsfrihetsparagrafen», paragraf 100 i Grunnloven, måtte faren Tromsdal ble utsatt for holdes opp mot ytringsfrihetens begrunnelse i sannhetssøking, demokrati og individets frie meningsdannelse, mente den såkalt førstevoterende dommeren, Eilert Stang Lund, som konkluderte med at forbudet ikke var et egnet tiltak sett over tid.

– I slike tilfeller må samfunnet håndtere faren for skade på liv og helse på annen måte enn å forby NRK å sende TV-programmet, skrev Stang Lund.

Hele høyesterettsdommen kan leses her.

NRK leverte Skup-metoderapport om dokumentaren, der de understreket at de aldri ville offentliggjort Tromsdals rolle som informant hvis den ikke allerede hadde vært kjent i de farlige miljøene.

Bartnes fortsatte med undersøkende journalistikk, og har ledet gravegrupper både i Dagbladet og nå NRK.

– På grunn av denne avgjørelsen

Fra NRKs side ble saken ført av advokat Jon Wessel-Aas, som da var NRK-ansatt advokat. 

Studentene Marie Staberg og Embla Viktoria Rostad Lillegård gikk til sak mot Bodø Nu etter at Amedia-avisen hadde publisert en sitatsak basert på et podkastprosjekt de to laget i løpet av undervisningen. De to vant fram med sitt syn i Oslo tingrett. Ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Studentene har hele veien blitt representert av Norsk Journalistlags advokater. Prosessfullmektig for motparten er Jon Wessel-Aas.
Advokat Jon Wessel-Aas.

Wessel-Aas har fortsatt medierett som spesialfelt, og jobber i dag i Advokatfirmaet Glittertind.

Han mener saken er viktig nyere pressehistorie, som mange i dag nok ikke kjenner til.

– Det er nok en god del yngre journalister og redaktører som ikke tenker over hvorfor slike forsøk på å stanse journalistikk gjennom domstolene ikke skjer lenger her i Norge. Det er på grunn av denne høyesterettsavgjørelsen, skriver Wessel-Aas i en e-post til Journalisten.

Han viser også til at saken fikk praktisk betydning i 2009, da NRK samarbeidet med flere europeiske medier om dekning av selskapet Trafigura. Da ble britiske The Guardian og BBC kneblet av retten, mens NRK publiserte.

Powered by Labrador CMS