Amira Smajic er hovedkilde som bidrar til skjulte opptak av kriminelle i ny dokumentarserie. Underveis havnet hun i konflikt med produsentene.

Gikk til retten for å stanse Brennpunkt-dokumentar

NRK med på samarbeid om omstridt dansk dokumentarserie.

Publisert Sist oppdatert

Den danske juristen Amira Smajic har i flere år samarbeidet med dansk TV 2 om dokumentaren «Den sorte svane», som eksponerer gjengkriminelles metoder for hvitvasking og økonomisk triksing.

Smajic åpnet blant annet et eget kontor for å ta imot klienter fra kriminelle miljøer til rådgivning. Alt ble filmet i skjul av dokumentarskaperne.

NRK er samarbeidsprodusent for serien, som tirsdag ble publisert både i Danmark og Norge.

Ikke uten et rettslig mellomspill; Smajic gikk til dansk rett for å få serien stanset der før publisering. Det har danske Journalisten omtalt i flere artikler, og NRK skriver selv om situasjonen i egen omtale.

Smajic fikk ikke medhold hverken i tingrett eller hos ankedomstolen, og nå er serien ute

«På bakgrunn av etiske, juridiske og sikkerhetsmessige vurderinger, og i samarbeid med TV 2 Danmark, har også NRK valgt å publisere serien tirsdag. Smajic har formidlet via sin advokat at hun er kritisk til at NRK publiserer dokumentaren og alle saker tilknyttet denne», skriver NRK selv.

Avisa Berlingske omtalte mandag at Smajic skal ha blitt truet på livet, og at danske TV 2 bidrar med sikkerhetstiltak rundt henne.

Tirsdag omtaler danske Journalisten at en advokat som eksponeres i serien også har begjært et dansk rettslig forbud mot å vise skjulte opptak av ham.

Powered by Labrador CMS