Nettavisa til Human Rights Service opplever drastisk fall på Facebook. Bildet viser en nylig kommentarartikkel i avisa.

HRS har mistet 90 prosent av leserengasjementet – legger om driften

Tror redusert synlighet hos Meta ligger bak.

Publisert

«Fra å være ett av de mest aktive nettstedene i Norge, med de mest delte sakene [...] er vi blitt så å si borte», slo redaksjonen i Rights.no, nettavisa til stiftelsen Human Rights Service, selv fast i en kommentar i mars.

Nettstedet som i 2021 kunne skilte med de mest delte journalistene i landet, har den siste tiden opplevd et drastisk fall, iallfall hvis man bruker leserengasjement på Facebook som målestokk.

Opptil 90 prosent av tidligere aktivitet har falt bort, skriver HRS selv.

Toppet i 2020

Det samme finner Olav Hjertaker i Web64, som driver statistikktjenesten Storyboard. 

Han viser til at Facebook-engasjementet for Rights.no toppet seg i oktober 2020 med til sammen 617.148 likerklikk, delinger og kommentarer. Dette året var det månedlige snitt-engasjementet på over 325.000. 

Siden har trenden vært nedadgående, beskriver Hjertaker:

– De siste fire månedene har et gjennomsnitt som ligger på 39.199 i engasjement, en nedgang på 88 prosent, skriver Hjertaker til Journalisten.

Publiserer én gang i uka

Selv setter HRS fallet i sammenheng med Facebook-policy, antallet faktasjekker fra Faktisk.no og Metas utvidelse av systemer for kryssjekk av innhold.

Selv om lesertallene er stabile, gjør fallet i synlighet på Facebook det nødvendig å legge om driften, meldte redaksjonen i mars.

Fra og med uka etter påske oppdateres nettsiden kun én gang i uka; på torsdager.

«Vi håper dere støttespiller og faste lesere blir fornøyd med den nye løsningen og at dere også bidrar aktivt til å øke leserskaren til rights.no. For Norges og fremtidens skyld», skriver redaksjonen.

Fra og med 2023 mistet stiftelsen statsstøtte, som sist var på 1,8 millioner kroner.

Powered by Labrador CMS