Nyhetssjef i NRK Stein Bjøntegård, her under et møte i PFU. Arkivfoto: Andrea Gjestvang

Nyhetssjef i NRK Stein Bjøntegård, her under et møte i PFU. Arkivfoto: Andrea Gjestvang

NRK fjernet detaljer fra overgrepssak – ville unngå mistenkeliggjøring av uskyldige

– Kunne ikke bidra til identifisering.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRK skrev tirsdag om et 20 år gammelt pedofilt nettverk, hvor de listet opp punkter med informasjon om nettverket og enkeltpersoner knyttet til det.

Politiet har avdekket et omfattende norsk nettverk med hemmelige symboler og spesialbygde datamaskiner, skriver NRK i saken Mor overhørte barneprat: Avslørte pedofilt nettverk som har vært aktivt i 20 år

– Helt feil

Her skal de også ha oppgitt yrkesdetaljer om en enkeltperson i nettverket, som de fikk påpekt kunne bidra til identifisering.

«Hvor går grensa for indirekte identifisering? NRK går her langt over, mener jeg», skrev en journalist i ei Facebook-gruppe for journalister – med lenke til saken.

NRK valgte å fjerne opplysningene, men ikke fordi det var fare for identifisering, sier nyhetssjef Stein Bjøntegaard til Journalisten.

– Det er helt feil at det kunne bidra til identifisering. En person hadde gjort et enkeltsøk og funnet noen navn, men det var ikke navnene på noen i nettverket, sier Bjøntegaard.

Journalisten som reagerte hadde gjort et Google-søk og kommet fram til kun to personer som stemte overens med informasjonen NRK hadde oppgitt. Hun tok også kontakt med NRK.

Lå ute en halvtime

Grunnen til at de tok vekk opplysningene var at de ikke ønsket at uskyldige skulle mistenkeliggjøres, om flere søkte opp informasjonen på nettet.

– Det er riktig at vi tok vekk opplysninga, den kunne ikke bidra til å identifisere, men den kunne mistenkeliggjøre uskyldige. Den hadde ikke så mye med saken å gjøre.

– Hvorfor tok dere med opplysninga i utgangspunktet?

– Fordi det kunne bidra til å understreke krypteringskompetansen i dette nettverket, men den var ellers ikke viktig for saken.

Bjøntegaard opplyser at opplysningene lå ute i en halvtimes tid, og at de kun fikk én reaksjon på saken.

Powered by Labrador CMS