Soldater står vakt utenfor bygningen hvor BBC har sine kontorer i New Delh.

Pressefrihet i India

Indiske myndigheter anklager BBC for skatteunndragelse

Indiske skattemyndigheter har gjennomført en tre dager lang razzia i kontorene til den britiske kringkasteren BBC, som anklages for å ha unndratt skatt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Indiske skattemyndigheter har gjennomført en tre dager lang razzia i kontorene til den britiske kringkasteren BBC, som anklages for å ha unndratt skatt.

Ifølge det indiske finansdepartementet har BBC unnlatt å oppgi alle sine inntekter i India og på den måten unndratt skatt, heter det i en kunngjøring.

BBC sier i en kunngjøring at de vil svare på skattemyndighetenes anklage.

– Vi er støttepersonell. Noen har vært utsatt for lange avhør og har måttet overnatte. Deres velferd er vår fremste prioritet. Produksjonen vår er nå tilbake til det normale, og vi forplikter oss til fortsatt å tjene publikum i og utenfor India, heter det i en uttalelse fra kringkasterens India-kontor.

Indiske skattemyndigheter slo til mot BBCs kontorer i New Delhi og Mumbai tirsdag, sperret av lokalene og tok ifølge journalister som var til stede beslag i mobiltelefoner og annet utstyr. Politiet nektet også folk å gå inn eller ut av lokalene.

Organisasjonen Reportere uten grenser mener razziaen er et ledd i indiske myndigheters innsats for å slå ned på uavhengige medier.

Kritisk dokumentar

Politiaksjonen skjer noen uker etter at BBC sendte en kritisk dokumentar om Indias statsminister, hindunasjonalisten Narendra Modi.

Dokumentaren, som er i to deler, tar for seg de blodige sekteriske opptøyene som i 2002 krevde over 1.000 liv i Gujarat, de fleste av dem muslimer.

Modi var delstatsminister i Gujarat fra 2001 til 2014, og BBC-dokumentaren gjengir blant annet innholdet i en hemmeligstemplet britisk rapport der det slås fast at han var direkte ansvarlig for volden, som betegnes som forsøk på etnisk rensing.

Nektes vist

Dokumentaren er ikke vist i India, men er spredt via sosiale medier. Indiske medier har forsøkt å blokkere alle henvisninger og lenker og har stemplet den som «fiendtlig propaganda og anti-indisk søppel».

Indisk politi har pågrepet studenter som arrangerte en visning på Delhi-universitetet. De har også stanset slike framvisninger på flere andre universiteter i landet.

– Sprer gift

En talsmann for Modis hindunasjonalistiske parti BJP kommenterte tidligere i uka skattemyndighetenes razzia ved å anklage BBC for å spre «gift».

– BBC hengir seg til anti-indisk propaganda, sa Gaurav Bhatia.

– India er et land som gir alle organisasjoner en mulighet, så lenge de ikke spyr ut gift, sa han.

I 2021 gjennomførte indiske myndigheter en tilsvarende razzia mot en TV-stasjon og ledende avis som hadde kritisert Modis regjering for håndteringen av koronapandemien.

Pressefriheten har blitt sterkt innskrenket etter at Modi kom til makten i 2014. Landet ligger nå på 150. plass blant 180 land på World Press Freedom Index, som lages av Reportere uten grenser.

Amnesty International besluttet i 2020 å stanse sin virksomhet i India etter at myndighetene aksjonerte mot organisasjonens kontorer og sperret dens bankkonti.

Powered by Labrador CMS