Lubna Jaffery møtte norske redaktører i Pressens hus i dag. Der fikk hun blant annet spørsmål om momsendringen som kom i fjor.
Lubna Jaffery møtte norske redaktører i Pressens hus i dag. Der fikk hun blant annet spørsmål om momsendringen som kom i fjor.

Jaffery til redaktørene: Momsen bør fjernes 

Kulturminister Lubna Jaffery til norske redaktører: Moms på nyheter med levende bilder er ikke moderne og bør fjernes.

Publisert Sist oppdatert

På direkte spørsmål fra VGs sjefredaktør Gard Steiro på Norsk Redaktørforenings høstmøte i dag, svarte kulturminister Lubna Jaffery at det er hennes mål å fjerne momsen på nyheter med levende bilder. 

Momsendringen overrasket en hel mediebransje da den dukket opp i regjeringens forslag til statsbudsjett høsten 2022. TV 2 er blant de som får stor økning i kostnader – rundt 150 millioner kroner, har de anslått.

Steiro sa at han opplevde at politikerne skyver embetsverket i Finansdepartementet foran seg i denne kampen, og direkte til statsråden spurte VG-sjefen: 

– Vil du som medieminister, ta opp kampen mot Finansdepartementet? 

Svaret han fikk fra Jaffery, var:

– Ja.

Hun la til:

– Mediemomsen er ikke moderne. Og det har jeg sagt i regjeringen. 

Statsråden pekte på at endringsforslaget som har kommet i ettertid, som løfter andelen levende bilder til 50 prosent før moms eventuelt slår inn, er et skritt i riktig retning, men sa videre at det ikke er godt nok. 

Gard Steiro konfronterte Lubna Jaffery med hva som står i partiprogrammet til Ap.
Gard Steiro konfronterte Lubna Jaffery med hva som står i partiprogrammet til Ap.

Hun kunne imidlertid ikke love en rask regelendring. 

– Vi skal nå utrede konsekvensene, sa Jaffery. 

– Jeg håper utredningen går fort. Folk i TV 2 mister nå jobbene sine og utviklingen i andre mediehus stopper opp, fastslo Steiro – og la til:

– Vi vet de kortsiktige konsekvensene for TV 2 og vet om noen langsiktige. At det skal brukes tid på å utrede noe som er helt opplagt... Jeg blir litt motløs av det. 

VG-redaktøren pekte også på utfordringen knyttet til at stadig flere yngre mediebrukere får sine nyheter fra kanaler som Tiktok og andre sosiale medier. 

Han viste blant annet fram et bilde tatt på Gaza, og fortalte at hvis VG deler dette bildet – eller tilsvarende bilder og filmer – i sosiale medier, blir saken fjernet fordi det bryter mot plattformenes retningslinjer. 

– Virkeligheten er derfor ikke tilgjengelig for store deler av befolkningen.

Han pekte på viktigheten av at mediene kan publisere dette på egne plattformer, i et format som når de unge, uten å bli rammet av moms. Og han fikk støtte fra statsråden, som pekte på at dette kanskje er det viktigste argumentet for å fjerne momsen.

– Min forgjenger var tydelig på at dette var et slag hun tapte. Det er ingen hemmelighet at jeg er uenig i dette og har kjempet for endringer, sa Jaffery – som lovte å fortsette momskampen.

Powered by Labrador CMS