Debatt:

Derfor ble vi kastet ut av Fagpressen

Svarer på kritikken mot Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mens styret i Fagpressen hygger seg med medlemmer som sexmagasinet Cupido og blader som Traktor, Sko og Svin ble Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo nylig fratatt sitt medlemskap. Hvorfor?

Jarle Aabø mener Fagpressens vedtak er et mageplask. Foto. Birgit Dannenberg

Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo (www.jatilbilenioslo) er en helt nystartet nettavis som dekker noe så trivielt som bil, buss, tog, utekontorer, sykkelhotell og samferdselspolitikk. Vi er selvfølgelig helt uavhengige, og vi representerer et journalistisk dugnadsprosjekt. Selv byrådsleder Raymond Johansen har ment at pressens dekningen av Oslo er for dårlig og for liten. Vårt bidrag er lite i så måte, men dog et bidrag.

9. oktober meldte vi oss inn i Fagpressen og allerede 23. oktober ble nyhetsavisen kastet ut igjen. Dette skjedde bak vår rygg, og vi fikk aldri anledning til å møte Fagpressens styre for å forklare og svare på spørsmål. De fattet et vedtak nærmest i blinde og på et syltynt grunnlag.

I vedtaket fra Fagpressen fremsettes det grove udokumenterte påstander og svært så spesielle argumenter. For den videre histories skyld tillater vi oss å kommentere Fagpressens vedtak punkt for punkt:

I selve vedtaket fra styreleder og hans kolleger er det § 8 i Fagpressens vedtekter som er den formelle grunnen for avvikling av medlemskapet. Den lyder (noe underlig og fort i svingen) slik:

§8 Ekstraordinært årsmøte


Ekstraordinært årsmøte kan innkalles med 14 dagers varsel, når styret finner det nødvendig, eller det kreves av minst 15 prosent av medlemmene. På møtet behandles de saker som er nevnt i innkallingen.

Videre hevder Fagpressen at «av hensyn til foreningens virksomhet» måtte medlemskapet termineres. Hva, når og hvordan Nyhetsavisens Ja til bilen i Oslo ikke har tatt hensyn til foreningens virksomhet har styret ikke gått inn på i denne sammenheng. Vi vet ingenting om dette.

Men, det finnes flere påstandsbegrunnelser for vedtaket. Samtlige er udokumenterte, men vi velger likevel å kommentere disse punkt for punkt:

1) Vi skal ha gitt feilaktige og/eller ufullstendige på avgjørende punkter om medlemskap i Fagpressen.

Kommentar: På Fagpressens hjemmeside fylte vi ut søknadsskjemaet og svarte på alle spørsmål Fagpressen stiller nye medlemmer. Skjemaet finner du her.

All informasjon vi ga var korrekt, altså ikke feilaktige. Hvis Fagpressen savnet opplysninger som ikke ble etterspurt i søknaden, ville det vært enkelt for styreleder å ta en formell kontakt og be om mer informasjon. Dette skjedde aldri.

2) Fremstår ikke som noe selvstendig journalistisk produkt.

Kommentar: Selvfølgelig er nyhetsavisen selvstendig, uavhengig og fri for bindinger. Fagpressen har fra før av LO-medlemmer som Arbeidsmanden, FriFagbevegelse, Framtiden i våre hender og NNN-Arbeideren. I Norsk Arbeidsmandsforbunds vedtekter for Arbeidsmanden står det at bladet skal ivareta forbundets behov for agitasjon. Se side 19 i denne pdf-en.

3) Vi tilfredsstiller ikke de redaksjonell krav for virksomhet som Fagpressen stiller til sine medlemmer.

Kommentar: Fagpressen har overfor oss ikke forklart hva det legger i redaksjonelle krav og hvilke disse er. Likefullt kan kanskje denne SM-sex-saken fra Cupido kaste lys over hva styret mener er godt innenfor Fagpressens redaksjonelle godkjente krav:

«Master & Slave-spill for mor og far

Publisert: 20.10.2018

Lyst å teste ut litt rollespill som master og slave, men ikke sikker på hvordan? Nå er dette blitt lekende lett! Etter noen år sammen kan det godt hende at noen ønsker å sprite opp sexlivet, enten ved å invitere med én eller flere med på moroa.»

4) Det er en tett kobling mellom en FB-gruppe og nyhetsavisen.

Kommentar: De aller fleste medlemmer i Fagpressen er også tilstede på FB, så hva problemet skulle være her er umulig å få øye på. Et problem både NRK, TV 2, Dagbladet, VG og alle andre FB-aktører sliter med er at kommentarfeltene ikke kan forhåndsredigeres. Det innebærer at ingen FB-aktør kan verne seg mot nettroll. Vi kan kun slette upassende kommentarer, noe vi er svært gode på siden vi har 15 moderatorer som sletter løpende upassende ytringer. Så langt har vi også blokkert over 80 troll. Les mer om at ti prosent av kommentarene hos NRK og TV 2 var hatefulle, ifølge likestillingsombudet.

5) Realiteten i virksomheten samlet sett, fremstår mest som en ren politisk kampanje.

Kommentar: Dette er nok en udokumentert påstand og kanskje den drøyeste en nettavis kan bli utsatt for. Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo dekker den til enhver tid sittende makten på Rådhuset i Oslo, og det gjør vi helt uavhengig av hvilken fare makten har. Vi har og skal produsere kritisk journalistikk om alle politiske partier i Oslo. Dette er pressens kjerneoppgave.

At Fagpressen ikke gjør et eneste forsøk på å dokumentere at Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo driver en politisk kampanje er bare trist. Gå inn på Nyhetavisen Ja til bilen i Oslo og les alle saken, så kan du selv se Fagpressens mageplask i våre spalter. Gjør gjerne også samme øvelse på FB-gruppen «Ja til bilen», og send gjerne over det du mener er eksempler på «en ren politisk kampanje».

Trædals falske horn

Den 9. oktober startet sentrale medlemmer av MDG en kampanje på Twitter og FB der deres uttalte mål var nettopp å få oss kastet ut av Fagpressen. Deres påstand har lenge vært at Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo er en hat- og hetsavis. Dette har de gjentatt mange ganger i sosiale medier, og nylig blåste bystyrerepresentant Eivind Trædal nok engang i sitt falske horn og hevdet nå at vi drev med «organisert hets av politiske motstandere». Siden vi ikke har politiske motstandere faller hans argument rett i gryta for ondsinnet hets og hat. Dessuten god journalistikk blir det aldri ropt hurra for fra den som er omtalt. Vi sletter altså upassende kommentarer løpende og raskt. I fjor ble den verste vi har sett slettet etter litt over et minutt. Det var grov hets av landets jøder. At Trædal rakk å ta en skjermdump for så å republisere denne lenge etter at vi slettet ytringen, viser bare hvor langt en bystyrerepresentant fra MDG er villig til å gå for å forsvare seg mot kritikk, debatt og journalistikk.

– Nei, det er vi ikke enige i

Samme dag som Trædal for ente gang angriper Nyhetsavisen Ja til bilen, fikk jeg besøk av to «revolverjournalister» fra MDG. Besøket endte i et 2-timers «radio-intervju». Midt i intervjuet spurte jeg vara-representanten i Drammen bystyre, Espen Jørgensen, og styremedlem i Drammen MDG, Herman Ekle Lund, som hadde gransket Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo grundig før de kom:

– Er dere enige i Evind Trædal som løper rundt på Twitter og hevder at Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo er en hets- og hatavis.

– Nei, det er vi ikke enige i, svarte de to MDG-journalistene.

Powered by Labrador CMS