Roberto Saviano er en italiensk journalist og forfatter. Han er best kjent for bestselgeren Gomorra, som kaster lys over mafiaens organiserte kriminalitet i Italia.

Italia:

Kanselleringen av stjernejournalistens nye tv-program skaper debatt i Italia

Antimafia-program skrinlagt av statskanalen.

Publisert

Tirsdag kunngjorde den italienske statskanalen Rai at det nye tv-programmet til den kjente italienske journalisten og forfatteren Roberto Saviano har blitt kansellert, skriver Il Messagero.

Saviano er best kjent for boken «Gomorra», som også har blitt filmatisert. Den tar for seg den napolitanske Camorra-mafiaen og er en internasjonal bestselger. Siden boken kom ut i 2006, har forfatteren levd med politibeskyttelse som følge av drapstrusler fra mafiaen.

Hans nye tv-program «Insider, face to face with crime» tar for seg mafiaens kriminelle virksomhet. De fire første episodene er allerede ferdigstilt, og skulle etter planen sendes på Rai i november.

Kritiserte minister

Den italienske regjeringen har blitt anklaget for å støtte beslutningen om å kansellere programmet, da dette ble kunngjort kun få dager etter at Saviano kritiserte Italias visestatsminister og leder av det ytre høyre-partiet Lega Nord (Ligaen), Matteo Salvini, og kalte ham for «underverdenens minister». 

Det er ikke første gangen Saviano kaller Salvini for nettopp det, og det foreligger allerede et søksmål mot Saviano etter at politikeren saksøkte ham for ærekrenkelse.

Roberto Sergio, statskanalens ferske regjeringsutnevnte administrerende direktør, benekter at kanselleringen av programmet var politisk motivert og sier til Il Messaggero:

– Valget om å kansellere Savianos program er en administrativ avgjørelse, ikke en politisk avgjørelse.

Ifølge Saviano selv er kanselleringen av programmet et resultat av en stadig større mangel på ytringsfrihet i Italia. I tv-programmet snakker Saviano blant annet om hvordan noen mafiamedlemmer ble politiinformanter som avslørte forholdet mellom mafiaen og italiensk politikk. 

– Ytringsfriheten er dypt kompromittert i Italia. Hvis en person kritiserer en statsråd, avlyses et tv-program, selv om det er et anti-mafia tv-program, sier han til Guardian

Saksøkes av tre ministre

– Europa må frykte det som skjer i Italia, for det som skjer i Italia kan fort skje i resten av Europa også hvis ytringsfriheten ikke overvåkes, tilføyer han. 

Det var etter denne kommentaren at Forza Italia-partiet sendte en henvendelse til Rais tilsynskommisjon og ba om å sløyfe Savianos program. Det ble støttet av både statsminister Giorgia Melonis og partileder Salvinis partier.

I november 2022 ble det dessuten kjent at Meloni hadde saksøkt Saviano etter at han kritiserte statsministerens syn på innvandring under et tv-intervju i desember 2020. Blant annet hadde han kalt henne og Salvini for «noen jævler» under intervjuet.

Til sammen er Saviano blitt saksøkt av tre ministre siden regjeringsskiftet. Blir han dømt, risikerer han inntil tre års fengsel per sak.

Powered by Labrador CMS