Aftenposten forklarer sitatsvikt

Besvarer anklager om plagiat.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Gudmund Hernes beskyldte 12. juni Aftenposten for omfattende plagiat av International Herald Tribune/New York Times. Vi kommenterte anklagene og utenriksredaktør Kjell Dragnes’ svar her på Journalisten noen dager senere.

Der drøftet vi også om avisens korrespondent Per Kristian Aale i Brussel ikke gikk altfor langt i ukreditert gjenbruk da han fortalte om mafians aktiviteter på Facebook. Her svarer Dragnes på denne kritikken:

«Hei igjen, jeg har snakket med Per Kristian Aale og klarlagt saken.

Per Kristian brukte The New York Times som en av sine kilder, ved siden av italienske aviser og internasjonale nyhetsbyråer som Reuters. Ved en glipp sendte han over en førsteversjon, som kom på trykk. I den endelige versjonen var NYT sitert, samtidig var første avsnitt i brødteksten omskrevet fordi han så at det var for stor likhet. Da Per Kristian oppdaget saken på trykk, tok han kontakt med leder for utenriksredaksjonen, Aasmund Willersrud, og forklarte hva som hadde skjedd, og beklaget at det hadde vært en glipp. Den interne e-postutvekslingen har vi tatt vare på.

”Jeg la imidlertid ut saken på bloggen min (17. Februar), og da ble den riktige versjonen lagt ut med korrekte kildehenvisninger og lenker slik at leseren selv kan lese kildene”, sier Per Kristian Aale.

Hvis du eller andre er interessert i å sjekke dette, er dette adressen.

Ellers er det vel å bemerke at The New York Times også hadde brukt italienske medier som kilder, men kanskje av mange blir oppfattet som primærkilde fordi avisen har så stor autoritet.

Mvh

Kjell Dragnes»

Powered by Labrador CMS