Merking av notisen og en rask rettelse gjorde at Klassekampen slapp unna fellelse.

Pressens Faglige Utvalg

Klassekampen unnslapp fellelse i PFU etter notis om Ways of Seeing

Fikk betalt for å innrømme og rette feil. 

Publisert Sist oppdatert

Det var publiseringen av en notis med tittelen «Hevder ’Ways of Seeing‘-skapere stjeler: Varsler søksmål», som utløste klagen mot Klassekampen. Tirsdag slapp avisen under tvil unna fellelse i Pressens Faglige Utvalg (PFU). 

Klagerne var de samme som klaget Subjekt inn for omtale av et varslet søksmål mot tre personer knyttet til det omstridte teaterstykket «Ways of Seeing». Subjekt ble felt av utvalget tidligere tirsdag. 

De tre klagerne ble navngitt med bilde i Klassekampen-notisen. 

Klagerne reagerte på at det ble fremsatt beskyldninger uten mulighet til samtidig imøtegåelse.

«Det at vi evt ikke ville uttale oss til Subjekt på nett er noe helt annet enn at vi ikke ville uttale oss til Klassekampens papir etter at en Subjekt-tekst allerede er publisert», heter det i klagen. 

Klassekampen på sin side sier seg enige med klageren, og mener notisen aldri skulle vært på trykk. Avisen beklaget, la umiddelbart ut rettelse på nettet og trykket en rettelse i papiravisen dagen etter. 

Utvalget skrøt av Klassekampen for å raskt ha rettet og beklaget. Utvalget er enig med Klassekampen selv, i at notisen utløste rett til samtidig imøtegåelse, og at avisen ikke utførte tilstrekkelig kildekritikk. 

Diskusjonen om fellelse i utvalget gikk på at saken var kort, og at Klassekampen raskt innrømte og rettet feilen. De var ikke i tvil om at det dreier seg om et presseetisk brudd, men om rettelsen gjør opp for det opprinnelige overtrampet. Til slutt endte utvalget på at Klassekampen gjorde nok for å rette og beklage. 



Powered by Labrador CMS