Subjekt ble tirsdag felt for brudd på punkt 3.2 i Vær varsom-plakaten.

Pressens Faglige Utvalg

Subjekt felt i PFU etter sak om teaterstykket Ways of Seeing

– Det må kreves mer opplysningskontroll, og det har Subjekt bare styrt unna. 

Publisert Sist oppdatert

Klagen mot Subjekt gjaldt artikkelen «Full krangel om opphavet til omstridt teaterstykke: Varsler søksmål mot skaperne av ’Ways of Seeing’».  Tirsdag ble nettavisen felt for brudd på Vær varsom-plakatens punkt 3.2 om opplysningskontroll. 

Redaksjonen hadde fått innsyn i en epost som varslet søksmål mot Pia Maria Roll, Hanan Benammar og Sara Baban. Kunstneren som varslet søksmålet, ble ikke omtalt med navn.  

Artikkelen brøt ifølge klagerne med kravet om kildekritikk og opplysningskontroll, fordi det ifølge klagerne ikke forelå noe grunnlag for et søksmål.

Subjekt mener de ikke har brutt god presseskikk, og argumenterer blant annet med at at klagerne ikke benyttet seg av samtidig imøtegåelse. Utvalget mener på sin side at det ble gjort for slett journalistisk arbeid under arbeidet med varslet, selv om det var legitimt at kilden var anonym. 

– Subjekt mener tydeligvis at det holder å la noen svare, og at det oppfyller kravet til opplysningskontroll. Det må kreves mer opplysningskontroll og det har Subjekt bare styrt unna. Det reagerer jeg prinsipielt på, sa PFU-medlem Stein Bjøntegård under diskusjonen. 

«PFU kan ikke se at redaksjonen har gjort tilstrekkelig arbeid med å kontrollere opplysningene og undersøke faktagrunnlaget for det varslede søksmålet», heter det i uttalelsen fra PFU. 



Powered by Labrador CMS