Politisk kommentator i NRK Lars Nehru Sand tenker oftere på om det er for få høyrevridde enn for mange venstrevridde journalister. Foto: Julia Naglestad / NRK

Valgpraten: Lars Nehru Sand lo litt da han ble kastet ut av et nachspiel sammen med Sylvi Listhaug

– Bedre å bli kastet ut med Listhaug enn av Listhaug.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Snart er det lokalvalg. Journalisten har spurt redaktører og politiske kommentatorer i norske aviser om deres forhold til valg, journalistikk og om de selv bruker stemmeretten.

Lars Nehru Sand er politisk kommentator i NRK.

Her kan du lese flere Valgpraten.

– Stemmer du ved politiske valg?

– Ja! Med unntak av to valg har jeg alltid jobbet om kveld på valgdagen så lenge jeg har vært myndig. Derfor har jeg god tid til å gå til stemmelokalet på formiddagen pent antrukket, men ikke lenger anledning til å ta et glass vin etterpå. Det er likevel et øyeblikk verd å stoppe opp ved, hver gang.

– Hva har overrasket deg mest så langt i årets valgkamp?

– At en hel uke av den skulle gå med til en potensiell regjeringskrise på en sak regjeringspartiene har omtalt i plattformen i januar, forhandlet om siden juni og skulle lande «så snart som mulig over sommeren».

– Mener du politiske journalister og redaktører bør bruke sin stemmerett? Hvorfor, hvorfor ikke?

– Ja, fordi jeg ikke ser noen motsetning mellom å kunne angripe samfunnsdebatten balansert og selv avgi en stemme ved valg.

– Hva er din morsomste eller rareste opplevelse innen politikk eller politisk journalistikk?

– Jeg lo litt da noen hotellvakter kastet ut Sylvi Listhaug og meg og noen flere fra et nachspiel på Frps landsmøte for noen år siden. Det var på en tid da Listhaug og utkastelser var, skal vi si omdiskutert. Det var verken bråkete eller dramatisk, men jeg tenkte det var bedre å bli kastet ut med Listhaug enn av Listhaug. Det rareste så langt er Per Sandbergs såkalte pressekonferanse under Arendalsuka i fjor. Jeg har ikke turt å se den sendingen i reprise, men burde kanskje gjøre det før jeg har rundet NRKs nettspiller.

– Hvor mener du grensen bør gå for relasjoner mellom politikere og journalister?

– Det er et lojalitetsspørsmål. Man skal ikke være så nære at man ser annerledes på en sak fordi «jammen, det er jo han/hun», eller synes det er ubehagelig å kritisere eller kritisk granske vedkommende.

– Hva er de viktigste egenskapene til en politisk journalist?

– Jeg føler man kommer langt med nysgjerrighet og kontaktnett.

– Er norske journalister for venstrevridde?

– Jeg tenker oftere på om det er for få høyrevridde som er journalister, og det kan jo hende, selv om jeg kjenner flere slike.

Powered by Labrador CMS