Tidligere fotballspiller og frilans TV-journalist, Lasse Olsen, sier han omtrent er medlem av alle breddeidrettsklubber i Ålesund. Her fra kamp som Ålesund-spiller i 2008.

PRESSEETIKK

Intervjuet egen datter for lokal-TV: – Jeg er ganske fersk i gamet

Tidligere fotballprofil Lasse Olsen dekket NM i sportsdrill. Så vant datteren gull.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da lokalkanalen Sunnmøre Live skulle dekke NM i sportsdrill ble det tidligere fotballspiller Lasse Olsen som stod for intervjuene. Olsen er styreleder i Ålesund Sportsdrill, som arrangerte mesterskapet, og tilfeldigvis vant også datteren gull.

I innslaget som ble publisert tidlig i mai heter det at:

«Vi sendte vår sportsjournalist Lasse Olsen til mesterskapet for å ta en prat med medaljevinnerne.»

Det ble ikke opplyst at Olsen er styreleder for arrangøren, eller at han intervjuet sin egen datter.

En redaktørglipp som ikke skal skje igjen, ifølge Sunnmøre Live-sjefen.

Svært engasjert

Til vanlig frilanser Olsen hos Sunnmøre Live ved siden av jobben i Intersport. Avtalen med kanalen innebærer at han har programmet Indre Bane én gang i uka, der han dekker breddeidretten, forteller redaktør i Sunnmøre Live, Frank Sekkeseter, til Journalisten.

Olsen er svært engasjert i lokalidretten, sier Sekkeseter, og har verv i Ålesund Idrettsråd, Ålesund Sportsdrill og Ålesund turnforening. Samtidig er han fotballtrener for en breddeklubb.

Denne gangen hadde Olsen tilbudt seg å gjøre noen opptak under NM i sportsdrill, som ble arrangert i Ålesund, siden han uansett kom til å være til stede.

– Han var der, filma og snakket med de to lokale som ble norgesmestere. Så ville tilfeldighetene det slik at den ene var datteren hans, sier Sekkeseter.

Stoffet ble levert til en annen journalist som lagde et lite innslag, sier han.

Ildsjel

Lasse Olsen selv sier til Journalisten at han er fersk i gamet som journalist. Han forteller at Ålesund Sportsdrill består av foreldre som jobber på dugnad.

– Jeg filma og intervjuet ganske mange den helga, blant annet de som vant. Jeg nevnte på forhånd at det kanskje ble litt dumt om jeg skulle intervjue dattera mi hvis hun vant. Men presseetikk og hva som er riktig der, det har jeg faktisk ikke peiling på, sier Olsen til Journalisten.

Ålesundsjenter klar for VM, het TV-innslaget hos Sunnmøre Live.

Han leverte inn kameraet til Sunnmøre Live på mandagen, før han dro på jobb på Intersport, og var egentlig bare glad for at kanalen valgte å lage en sak om sportsdrill, sier han.

– Gjorde du deg selv tanker om rollen din og bindinger?

– Jeg er også medlem av Aalesund FK hvor jeg har filma tidligere, og Ålesund Golfklubb. Jeg er vel egentlig medlem av det meste av breddeklubber i byen. Jeg tenkte egentlig bare at dette var en gladsak, jeg.

– Redaktørglipp

Sunnmøre Live arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk, opplyser de selv på egne nettsider. Et av punktene i plakaten handler om at redaksjonelle medarbeidere skal «unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet».

– Det var et ikke-betalt oppdrag. Han fikk ikke betalt av Sportsdrill eller av oss. Men dette var en redaktørglipp, og vi har gått gjennom rutiner for å sørge for at det ikke skjer igjen, forklarer Sekkeseter på spørsmål om hvorfor bindingene til Olsen ikke ble opplyst om i innslaget.

I og med at filmingen til Olsen ikke var betalt, og at man ikke kunne vite at datteren skulle vinne NM, mener Sekkeset at det ufarliggjør situasjonen litt. Olsen kunne strengt tatt ikke utelate å intervjue vinneren, sier han.

– Det er ikke det verste, men det var uheldig. Man ser jo idrettsutøvere blir brukt som eksperter over alt i mediene, men så er det kanskje andre typer vanskeligheter man får når man dekker breddeidretten og det er litt mindre forhold, avslutter Sekkeseter.

Til informasjon skal Olsens datter, Malene Skogtrø Olsen, representere Norge under VM i Italia senere i år.

Powered by Labrador CMS